Jerevan reisblogs

Armenie reisverslag laatste deel 2010

smilingfred was er (tot 08 aug 2010) Gepost op 14 aug 102 reacties

Vrijdag 06.08.2010
Vandaag reeds om 09.00 uur opgehaald voor een vlug bezoek aan 2 kerken gelegen op enkele tientallen kilometers van Yerevan. Met een Lada en snelle chauffeur reden we naar Echmiadrine Cathedraal. Rondom deze kathedraal zijn er vele gebouwen waarin nonnen en monikken wonen en leven.
In deze Cathedraal zijn geen banken. Er zijn wel schilderijen van Heiligen te zien, echter geen iconen, maar ze noemen deze wel zo. De cathedraal is indrukwekkend en omgeven door groene tuinen. Priesters lopen er af en aan. Hier is een fijne plek om rustig in het zonnetje te relaxen en te ontspannen. Het kloostercomplex rondom deze kerk is groot en wordt nog verder uitgebreid. Tijdens mijn rit naar zowel de beide kerken werden mijn verschillende verhalen verteld over de godsdienst in Armenia en over de kerken die ik gezien heb. Iets verder op de weg terug naar Yerevan ligt de Sint Gayaneh kerk. Via stijl oplopende trappen komt men in een geheel andere stijl kerk. Interessant is de grafkelder met een geschilderde afbeelding van een vrouw, die ik aanneem in deze grafkelder is gelegen. Het is een klein graf. Nu ben ik weer even terug op kantoor voor de koffie en daarna ga ik naar een twee musea.
Het Nationaal museum is gelegen in het centrum van Yerevan. 4 etages met historische opgravingen, tafelkleden, gebruiksvoorwerpen, oude wapens, potten, vloerkleden en nog veel meer. Fijn dat de voorwerpen zeer duidelijk en goed te zien zijn opgesteld. Bijna bij elk voorwerp is de verklarende tekst met betrekking tot dit onderwerp ook te lezen in het Engels. Nadat we het een en ander op onszelf gezien hadden (er zijn ook gidsen aanwezig die een heel gedetailleerd rondleiding geven) zijn we verder getrokken maar nu naar het genocide museum. Boven de grond is een gedenknaald en een eeuwig durende vlam, rustige muziek is er te beluisteren, toeschouwers zitten rustig naar de vlam te kijken en naar de muziek te luisteren. Via grote zuilen worden de provincies aangegeven waar de massa moorden hebben plaatsgevonden. Een indrukwekkend gezicht, een stilteplaats in de warme zon (40 graden).
We dalen het museum binnen. Ik krijg een Engelstalige gids toegewezen, die van begin tot eind een lezing geeft over deze massamoorden. Alles wordt gedocumenteerd. Er is toen (rond 1915 ?) een film van gemaakt en in 20 minuten te zien, die dit afschuwelijke laat zien. Er zijn vele foto’s, getuigen, situaties van voor de verwoestingen, te zien. Indrukwekkend is een tweeledige foto. De eerste toont de stad, inclusief moskee, van voor de verwoestingen, op de andere foto’s is dezelfde plaats te zien waarop de moskee alleen nog is te zien en de rest van deze stad is in puin. Ik vertel er liever niet gedetailleerd over wat ik in het museum gezien heb. Ga zelf maar kijken om te zien waar de mensen toe in staat waren en nog zijn.
Oordeel zelf. Overtuig uzelf.
Vrijdagavond ben ik uitgenodigd bij de twee directieleden van de firma thuis welke mij uitnodigde om naar Armenia te komen.
In eerste instantie dacht ik toen we bij hun huis kwamen, ben benieuwd wat ik achter deze facade van woningen zal aantreffen. Alles wat ik negatief dacht werd gelogenstraft. Een oud flat van buiten is een super modern flat aan de binnenzijde. Luxe meubelen, luxe keuken, een groot dakterras, grote kamers met alle moderne spullen. Alles wat wij in het zogenaamde rijke westen verwachten voor ons en onze kinderen stond daar ook. Het eten werd rijkelijk opgediend en de discussie over zaken werd geladeerd met menig glas voortreffelijkke Armeense Cognac. Brandy zouden we zeggen, ware het niet dat reeds in 1905 deze Armeense brandy toestemming kreeg om het van die tijd af COGNAC te noemen.
De spijzen aan tafel waren veel en veelzijdig.Een aparte zoetwater vissoort met een lange snuit stond ook opgediend. We discusierden over de vele mogelijkheden van Armenia, wel of niet in combinatie met Georgie, als vakantieland. We waren het met elkaar eens. Armenie heeft zoveel aan cultuur en natuur te bieden. Diep blauwe meren, de Ararat berg, kloosters, fiets vakanties, eco vakanties, fly and drive, etc. Noem het maar op en men kan er in Armenia van genieten. Ik neem aan dat mijn uitnodiger zich zal melden op de Vakantiebeurs in Utrecht. Inmiddels hebben ze zeer tevreden groepen uit onder meer: Polen, Duitsland, Italie, Spanje, etc. Nu nog de vriendelijke Nederlanders vertelde mijn uitnodiger.
Rond 22.00 uur ben ik naar mijn appartement gebracht. Hetzelfde recept: boek lezen en daarna naar bed. Op naar het volgende avontuur.

Zaterdag 07.08.2010
terug naar huis

smilingfred Positie 29845 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goede uitgebreide beschrijving van een mooi land. Zeker om over na te denken.

Door: • Geplaatst op

Ik ga volgend jaar naar Armenie samen met mijn vrouw die daar vandaan komt .

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.