Armavir

De aan de Heilige Joris gewijde kathedraal in Zvartnots (letterlijk hemelse engelen) was ooit de grootste kerk van Armavir, gebouwd tussen 642 en 662. Vermoedelijk werd het heiligdom in 930 verwoest door een aardbeving.De ‘archeologische vindplaats van Zvartnots’ (beschermd door Unesco) werd pas tussen 1901 en 1907 ontdekt. Inmiddels staat een aantal zuilen op de oorspronkelijke plek zodat je een redelijk goede indruk kunt krijgen van de grootte van de vroegere kathedraal.

Informatie over Armavir

Beste foto's & tips van Armavir

'416884' door kokkeeri '416884' door kokkeeri

ArmeniëArmavir

ArmeniëArmavir

Is het vogel? Is het.

kokkeeri

Ik zag dit beestje voor het eerst hier op RR, maar verwachtte toen nog niet om het ding ook live rond te zien vliegen. De 2e keer, en wel live, zag ik het voorbij komen, terwijl ik aan het genieten was van een lekker koud biertje op een terras in Yerevan. Geen tijd om de camera te pakken (ik zat ook wel erg lekker...). De 3e keer had ik de camera in mijn hand om een foto te maken van de kerk van Noravank, toen mijn oog viel op dit aparte beestje; de kolibri vlinder. half vogel, half insect...

'339234' door herman m '339234' door herman m

ArmeniëArmavir

ArmeniëArmavir

Zvartnots

herman m

De aan de Heilige Joris gewijde kathedraal in Zvartnots (letterlijk hemelse engelen) was ooit de grootste kerk van Armenië. Het godshuis werd tussen 642 en 662 gebouwd in opdracht van Katholikos Nerses III, net na de eerste Arabische inval - een chaotische tijd in de Armeense geschiedenis, waarin de Armeniërs in hun strijd tegen de Arabieren moesten kiezen tussen aansluiting bij óf de Byzantijnen óf de Sassaniden. Vermoedelijk werd het heiligdom in 930 verwoest door een aardbeving. De kathedraal moet zeer rijk gedecoreerd zijn geweest, blijkens gesneden stenen met fruitmotieven en frescoresten, die rond het complex verspreid liggen. Precies in het midden van de kerk, destijds onder de koepel, is nog een verdiept doopbekken te zien. In de oosters orthodoxe traditie dompelt men de dopeling volledig onder. De ‘archeologische vindplaats van Zvartnots’ (beschermd door Unesco) werd pas tussen 1901 en 1907 ontdekt. Inmiddels staat een aantal zuilen op de oorspronkelijke plek zodat je een redelijk goede indruk kunt krijgen van de grootte van de vroegere kathedraal. Er zijn ook de resten van het paleis van de Katholikos blootgelegd. Te zien zijn ondermeer de overblijfselen van een vergaderzaal, een refter, een badkamer, en een ruimte waar druiven werden geperst.

Laat kaart zien