Afghanistan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Een heerlijk beduusde dag in Afghanistan

Afghanistan


Net terug van een fantastische reis door Centraal Azië van 3 maanden, nog net op tijd om wat foto's te verwerken en in te sturen voor de wedstrijd! Afghanistan was het absolute hoogtepunt. Het is een zeer bijzonder land en mijn doel als fotograaf was om een andere kant van het land te laten zien dan alleen maar oorlog. Bijvoorbeeld de prachtige mensen, waar we vele bijzondere ontmoetingen mee gehad hebben. Verbaasd en geïntrigeerd over ons bezoek waren ze. Ik wil graag de Afghanen en hun cultuur afbeelden hoe die is, daar in het Westen het overheersende vooroordeel over Afghanen zeer negatief is.

Ook iets typisch Afghaans is hasj en Balkh is eigenlijk dé wietregio van Afghanistan. Tussen de akkers groeiden gigantische wietplanten. Toen we de oudste moskee van Centraal Azië aan het bezoeken waren kwam de zelf benoemde opzichter een praatje maken, die de gids goed kende. Hij nodigde ons uit om in zijn kleine huisje met muren van modderklei hasj te roken. De hele reis hadden we ons al voorgenomen om overal ja op te zeggen en niks af te slaan, in het kader van we zien waar het ons brengt en om beter in contact te komen met de locals. Zodoende zaten wij in een donker hutje op een akker in Balkh met deze man te roken. Zoiets heftigs hadden mijn longen nog niet eerder meegemaakt en even dacht ik dat ik ze eruit zou hoesten. Later die dag hoorden we op sommige plekken vanuit hutjes mensen hard hoesten, die ook aan het roken waren zij onze gids. Iedereen doet het en de politie komt vaak na het werk ook gezellig mee doen. Als Nederlanders dachten wij wel wat gewend te zijn maar we hebben de rest van de dag toch redelijk beduusd en verdwaasd meegemaakt, terwijl onze gids ons meenam van de ene naar de andere ongelooflijke bezienswaardigheid, waar wij uiteraard ondersteboven van waren. De rest van de foto's waren die dag dan ook niet zo goed gelukt... Gelukkig kon de opkomende honger gestild worden met een verrukkelijke maaltijd, want als er een ding is waar Afghanen van houden, is het wel eten.

Dit was slechts een van de vele bijzondere ontmoetingen en aanrakingen met gastvrijheid die wij in Centraal-Azië hadden. Constant werden we gevraagd om bij mensen thee of wodka te komen drinken, te komen eten, te blijven slapen, een joint te roken, noem het maar op. Buitengewoon gastvrij en erg nieuwsgierig naar andere culturen.