Doodzonde! 10 bezienswaardigheden in no-go areas image
Henk_en_Nel

Doodzonde! 10 bezienswaardigheden in no-go areas

Deze plekken hebben tenminste twee dingen gemeen. Eén: ze zijn stuk voor stuk indrukwekkend. En twee: ze liggen stuk voor stuk in een gevaarlijk conflictgebied. Deze tien interessante bestemmingen laat je de komende tijd dus maar beter links liggen. Helaas!



De ruïnes van Palmyra zijn het slachtoffer geworden terreur (Foto: Reisreporter Rhodaxx)



1. Palmyra, Syrië



Voordat de Syrische burgeroorlog uitbrak in 2011 waren de 1e-eeuwse ruïnes van de stad Palmyra de meest bezochte bezienswaardigheid van het land. Een feit waar terreurbeweging IS lak aan lijkt te hebben, want het is bewust bezig met het vernietigen van de overblijfselen. Volgens hen zijn ze een uiting van afgoderij. Hoeveel er nog resteert is onduidelijk. 





De Mazar-i-Sharif moskee in het politiek instabiele Afghanistan (Foto: Reisreporter swanny)



2. Mazar-i-Sharif, Afghanistan



In het centrum van Mazer-i-Sharif, een stad in het noorden van Afghanistan, staat de 15e-eeuwse Blauwe Moskee. De aanwezigheid van onder meer Nederlandse soldaten verraadt echter al: de politieke situatie in het land is nog steeds instabiel en onveilig. 





De oude binnenstad van Sana'a is één groot openluchtmuseum (Foto: Reisreporter HenriBrands)



3. Sana'a, Jemen



De hoofdstad van Jemen, Sana'a, is één groot openluchtmuseum. Doodzonde dus dat de stad in 2016 donkerrood kleurde op de kaart van de Global Peace Index, een onderzoek naar de veiligste en meest onveilige landen ter wereld. Het land is onrustig - een sjiitische minderheidsgroep kwam in opstand - en het risisco op terroristische aanslagen en ontvoeringen is sterk gestegen. 





In dit soort gebouwen worden gigantische markten gehouden (Foto: Reisreporter Mirrie)



4. Kassala, Soedan



Kassala ligt in het oosten van Soedan en is prachtig gelegen in de indrukwekkende Taka bergketen. Niet alleen de fruittuinen maar ook de gigantische marktcomplexen zijn een ware belevenis. Helaas is het land onveilig. De politieke situatie is niet stabiel en in verschillende regio’s komen gewapende conflicten voor. Ook loop je het risico ontvoerd te worden.





In Tripoli vind je goed bewaarde ruïnes (Foto: Reisreporter sisc)



5. Tripoli, Libië



Je kent het Noord-Afrikaanse Libië aan de Middellandse Zee waarschijnlijk als het voormalige dictatuur van Kadhafi. Maar vijf jaar na zijn overlijden is de chaos er groter dan ooit. Ook rond hoofdstad Tripoli neemt het geweld toe. Een stedentrip naar Tripoli, met haar smalle steegjes, badhuizen en ruïnes, wordt voorlopig dus afgeraden. 





Hoe mooi ook, het is verstandig om de Nyiragongo-vulkaan links te laten liggen (Foto: Reisreporter Danny-Hartogs)



6. Kivu, Democratische Republiek Congo



Reizen naar Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt ten zeerste afgeraden. En niet zonder reden. Het leger en gewapende groepen staan er namelijk recht tegenover elkaar. Dit leidt op grote schaal tot ontvoeringen en gevechten. Dé toeristische trekpleister van het gebied ontdekken, de Nyiragongo-vulkaan, is op dit moment dus geen strak plan. 





In het heilige bos Osun-Osogbo vind je diverse altaren voor de godin Osun (Foto: Reisreporter Eghosa)



7. Osun-Osogbo, Nigeria



In Nigeria is code rood van kracht. In heel het land kunnen terroristische aanslagen worden gepleegd. De meeste dreiging komt van de terroristische organisatie Boko Haram, dat zich vooral in het noordoosten verschanst. Ook het heilige Unesco-bos Osun-Osogbo is off limits. Je vindt hier diverse altaren voor de godin van de vruchtbaarheid, Osun. 





De eeuwenoude tempels van Baalbek zijn enorm indrukwekkend (Foto: Reisreporter leonvanmaenen)



8. Bekavallei, Libanon



Echt veilig is Libanon op het moment niet. Het land ligt immers tussen 'probleemlanden' Syrië en Israël. Jammer, want de eeuwenoude tempels van Baalbek en de ruïnes van Anjar zijn in potentie échte trekpleisters.





De Hagia Sophia-moskee in Istanboel (Foto: Reisreporter corriedewinter)



9. Istanboel, Turkije



De Nederlandse relatie met Turkije staat sinds kort op scherp. Bovendien zijn er aanslagen gepleegd en vond er een mislukte staatsgreep plaats. Het gevolg is dat veel Nederlanders Turkije overslaan. Er zijn dus betere tijden geweest om het fraaie Istanboel te bezoeken. 





De toeristenstroom in Egypte is opgedroogd door terroristische aanslagen en geweld (Foto: Reisreporter marjolijn)



10. Gizeh, Egypte



In heel Egypte is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en geweld. Ook het vliegverkeer boven de Sinaï-woestijn loopt risico. Er gaan dan ook minder toeristen naar de Pyramides van Gizeh. Dit biedt natuurlijk wel kansen voor de avontuurlijke toerist.