Dalai Lama’s tolk: 4 must-see boeddhistische spots image

Dalai Lama’s tolk: 4 must-see boeddhistische spots

Als de Dalai Lama in september in Nederland is voor lezingen, zal hij worden vergezeld door Thupten Jinpa, zijn tolk en de auteur van de bestseller ‘Compassie voor beginners’. Tijdens een Skype-gesprek deelde Jinpa met ons alvast zijn favoriete boeddhistische reisbestemmingen. 


Doe mee aan onze winactie en misschien zie jij Jinpa live (Foto: @ThuptenJinpaPhD, Facebook)

1. Waan je een pelgrim in Bodhgaya in India

“Een must-visit voor iedereen die zich serieus bezighoudt met het boeddhisme is Bodhgaya in India. Het staat binnen de religie bekend als de belangrijkste plaats van pelgrimage. In de zomer kan het erg warm worden in Bodhgaya, en in de winter erg druk. Ik raad je dan ook aan om de plaats te bezoeken aan het begin van de lente of aan het eind van de herfst. Zoek er net als Boeddha een schaduwrijk plekje om te mediteren onder de heilige Bodhi-boom. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.”   


Alleen al van de Sarnath-entree word je stil (Foto: Jean-Pierre Dalbéra, Flickr)

2. Neem een stiltemomentje in Sarnath in India

“Sarnath, in de buurt van Varanasi, is waar Boeddha voor het eerst de dharma – een set van normen en regels – onderwees. Dit park in het Indiase Benares behoort net als Bodhgaya tot de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen. Op het terrein staan nog oude, beschadigde bouwwerken en je kunt er rondlopen door de enorme tuin. Ik zocht er zelf een plekje op in de schaduw en beleefde er een van mijn fijnste stiltemomenten.”

3. Ga in de leer in Nalanda in India

“Als je geïnteresseerd bent in het boeddhistische gedachtegoed, zul je Nalanda indrukwekkend vinden. Je kunt er de binnentuinen zien waarin de monniken hun discussies voerden. En de celachtige vertrekken waarin ze woonden. Dit befaamde kloostercomplex – gedurende de middeleeuwen zat er ook een beroemde universiteit – werd uitgegraven tijdens het koloniale, Britse bewind. Ik was pas zestien toen ik Nalanda bezocht, en ik weet nog goed hoezeer ik ervan onder de indruk was.”


Er branden honderden kaarsen bij de tempel van de Dalai Lama (Foto: Geoff Stearns, Flickr)

4. Ga bij Zijne Heiligheid op visite in Dharamsala

“Voor iemand die zich pas net interesseert voor het boeddhisme, is Dharamsala nog steeds een van de beste plekken om naartoe te reizen. Deze Noord-Indiase plek heeft een rijk boeddhistisch verleden. Daardoor besloot Zijne Heiligheid [de Dalai Lama] in 1959 om er zich te vestigen. In zijn navolging zochten ook veel Tibetaanse boeddhisten er hun heil. De Tibetaanse gemeenschap is er nu behoorlijk groot en je vindt er dan ook veel kloosters en tempels. Zelfs nu de commercie er de overhand dreigt te nemen, blijft Dharamsala een speciale energie afgeven. Elke keer als ik er ben vóél ik de sereniteit en zíé ik de mensen om me heen zichtbaar relaxter worden. Reizen door India kan voor veel westerlingen behoorlijk uitputtend zijn, omdat je continu alert moet zijn en daardoor een mentale limiet bereikt. In Dharamsala, met zijn schitterende vergezichten over het Noord-Indiase landschap, kom je als reiziger even helemaal tot rust.” 

Het complete interview met Jinpa lezen? Schaf Columbus Travel-editie 75 dan aan in onze webshop. 

Neem ook eens een kijkje op onze gloednieuwe winpagina. Je maakt er onder andere kans op twee vrijkaarten voor een lezing van Jinpa en de Dalai Lama, op 16 september in Rotterdam.