Orkaan Hanna teistert Haïti image
PatrickF

Orkaan Hanna teistert Haïti

Nauwelijks na storm Gustav heeft orkaan Hanna het Caribisch gebied bereikt. Vooral Haïti heeft het maandag en dinsdag zwaar te verduren gehad. Inmiddels is het dodental opgelopen tot 136 mensen.

Bewoners verliezen alles
In de stad Gonaïves heeft de orkaan genadeloos toegeslagen. Dagenlang stond de stad onder water en de 250 duizend bewoners zijn op zoek naar eten en drinken nu het water gezakt is. In 2004 is Gonaïves ook al getroffen door een orkaan. Hierbij kwamen door modderstromen tweeduizend mensen om het leven. Haïti behoort tot de armste landen ter wereld en veel bewoners zijn dan ook alles kwijtgeraakt wat ze bezaten.
Autoriteiten doen al het mogelijke om voedsel en andere hulpgoederen naar de Haïtianen te brengen maar ze beschikken over te weinig middelen en worden gehinderd door het water.
Het natuurgeweld is voorlopig nog niet voorbij, de volgende orkaan Ike is al in aantocht.

Negatief reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies. Niet-essentiële reizen worden ontraden. Er geld al langer een negatief reisadvies voor Haïti vanwege de overvallen, ontvoeringen en moorden die er plaatsvinden.


Foto: Schaduw gevonden, Haïti door Hans_v_d.reisreporter.nl