Strandvakanties

Cruciale check: is jouw zonnebrand nog wel goed?

Gepubliceerd: 10 aug 2018 | Strandvakanties 0
Wááát?! Wij komen er dus net achter dat we zonnebrandcrème al jarenlang onveilig gebruiken. Hoe veilig smeer jij?


Lig jij deze zomer nog aan het zwembad? Check je zonnebrand dan goed! (Foto: Free Photos, Pixabay)

Neemt de beschermingsfactor af na verloop van tijd?
Je zonnebrandcrème komt waarschijnlijk de hele zomer lang in aanraking met hitte, zuurstof en UV-straling. En dat werkt allesbehalve bevorderlijk. Sterker nog: de beschermingskracht neemt elke keer dat het product wordt blootgesteld met een minimale hoeveelheid af. Dermatologen gaan ervan uit dat een factor 30 na twee jaar is teruggelopen tot factor 27 à 28. Maar als je uitgaat van een halvering van de originele factor, zit je altijd goed. Het is dus níét nodig om overgebleven zonnebrandcrème al na één zomer weg te gooien (al zullen sommige verkopers je dat ongetwijfeld proberen wijs te maken). De meeste zonnebrandproducten gaan twee jaar mee.  

De houdbaarheidsdatum; waar vind ik die?
De houdbaarheidsdatum vinden op je zonnebrandfles kan nog knap lastig zijn. Op sommige producten staat deze datum aangegeven door middel van een potje met een open dekseltje en een nummer erin. Zie jij bijvoorbeeld 24M in het potje staan? Dan is het product 24 maanden houdbaar. Andere merken printen de datum juist in minuscule, witte letters op de achterzijde van de fles of tube. En weer andere gebruiken voor de houdbaarheid een code die moeilijk te ontcijferen is. Zo wordt een veelgebruikte code samengesteld door het productiejaar (de eerste twee nummers) te combineren met de dag van het jaar (de volgende drie nummers). 18031 staat bijvoorbeeld voor 31 januari 2018. 

Kan ik zíén of zonnebrand nog goed is?
De Consumentenbond: “Zolang er geen vieze walm uit het flesje komt en de ingrediënten nog gemengd zijn, kun je de crème of milk nog gebruiken. Als je een beetje in het holletje van je hand giet en het ziet er waterig en geschift uit, gooi de fles dan weg.”

Maar ach, als je zonnebrandcrème op de juiste manier gebruikt, zou een fles sowieso niet langer dan een jaar mee moeten gaan …

deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

De top 5 van de Lucky shot-fotowedstrijd is bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

Door: Roselinde
Hè hè! De hogesnelheidstrein komt naar de VS

Het is altijd een uitdaging geweest om in Amerika per trein te reizen. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want de hogesnelheidstrein komt eindelijk naar de VS!

Het is altijd een uitdaging geweest om in Amerika per trein te reizen. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want de hogesnelheidstrein komt eind...

Door: Roselinde
Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages

Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.

Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.