3x snorkelen met kwallen. Hier kan het nog image

3x snorkelen met kwallen. Hier kan het nog

Plekken op de wereld waar je gemoedelijk tussen de kwallen kunt dobberen, zijn uiterst zeldzaam. In deze drie meren zijn de gevreesde dieren echter net zo gevaarlijk als de gemiddelde zeekomkommer.


Durf jij het om te snorkelen met kwallen? (Foto: Hans Zeegers © Columbus Travel)

Hier kan het níét meer

Jellyfish Lake, Palau
Het bekendste en zeker het meest afgelegen kwallenmeer van de wereld ligt in de republiek Palau in de Stille Oceaan, bijna duizend kilometer ten oosten van de Filipijnen. Het Jellyfish Lake zat tot een aantal jaren geleden tjokvol goudkleurige schijfkwallen, sommige zo groot als een voetbal. Redacteur Tom Aussems voegt echter toe: ‘Ik was er al voor gewaarschuwd: op dit moment zitten er geen, uh, jellyfish in Jellyfish Lake. Maar toen ik in mijn kajak door de Rock Islands – de beeldschone archipel waar het meer zich in bevindt – van Palau peddelde, kon ik het tóch niet laten om er even aan te meren. De beelden van dit meer heb je vast al eens voorbij zien komen. Je kon er tot een jaar of twee geleden snorkelen tussen tien-, zo niet honderdduizenden, ongevaarlijke kwallen. De diertjes verloren hun vermogen om te steken zo’n 12.000 jaar geleden, toen het waterpeil zakte en ze opgesloten raakten in een diep meer op het eiland Mecherchar. Enfin, ik móést en zou er een kijkje nemen en kan bij dezen bevestigen: er zitten momenteel géén kwallen in het meer. Veel touroperators proberen je desalniettemin ‘Jellyfish Lake tours’ aan te smeren. Er zit zelfs een fulltime parkranger op de stijger en de permit om het meer te bezoeken kost evengoed $ 100.'

Hier kan het wél nog:

1. Kakaban Island, Indonesië
Net buiten de kust van Oost-Borneo ligt Kakaban-eiland, een stip op de Indonesische radar. Het middelpunt, op tien minuten lopen vanaf het strand, is een meer met vier ongevaarlijke kwallensoorten. Snorkel tussen de doorzichtige Aurelia aurita, de minuscule Tripedalia cystophora, de groen-bruine Mastigias papua en de Cassiopea ornata, die met zijn tentakels ondersteboven ronddobbert. 

2. Arambada Lake, India
Er is weinig bekendgemaakt over dit kwallenmeer in Gujarat, in het westen van India, sinds het in augustus 2014 werd ontdekt door biologen. Op de bodem vonden wetenschappers een tapijt van schijfkwallen, die hun tentakels naar boven richtten. Het gaat om passieve drijvers die zich voeden met kleine vissen en plankton. In het meer kun je ook nog twee soorten schildpadden tegenkomen. 

3. Kadidiri, Indonesië 
De extreem afgelegen Togean-archipel maakt deel uit van het Indonesische eiland Sulawesi. In het midden ligt het eilandje Kadidiri met zijn eigen Jellyfish Lake. Je ziet er geheel doorzichtige maar ook lichtbruine kwallen, die zich niets van je aan trekken en vredig door het water zweven, kadidiriparadise.com.