Top 10 instrumenten die compléét uit de toon vallen image

Top 10 instrumenten die compléét uit de toon vallen

Dat weinig dingen zo universeel zijn als muziek, blijkt wel uit de eigenaardige instrumenten die wereldwijd worden bespeeld. Welke van deze raakt bij jou een gevoelige snaar?


Zo ziet de draailier eruit (Foto: Hans Splinter, Flickr)

10. De draailier in Hongarije of Oekraïne

Hoewel hij langzaam uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnt, zullen de deuntjes van een draaiorgel je vast bekend in de oren klinken. De draailier (of hurdy-gurdy) werkt en klinkt ongeveer hetzelfde; deze gemechaniseerde viool wordt aangedreven door een zwengel aan een lier. 

9. De pikasso in Missouri, VS

Wie de pikassogitaar bespeelt moet net zo geniaal zijn als de kunstschilder waarnaar hij is vernoemd, want er zitten maar liefst 42 snaren op − het eindresultaat van een weddenschap om een zo ingewikkeld mogelijke gitaar te maken.

Zo ziet de glasharmonica eruit (Foto: Glogger, Wikimedia Commons)

8. De glasharmonica in Oostenrijk

Je hebt het vast weleens gehoord: het fluitende geluid dat wordt veroorzaakt als iemand met een vochtige vinger over de rand van een wijnglas strijkt. De glasharmonica werkt volgens hetzelfde principe; de as met glazen wordt gedraaid door middel van een pedaal en bespeeld door er vingers op te plaatsen.

7. De octobas in Montreal, Canada

Je zou de octobas kunnen zien als een uit de kluiten gewassen contrabas. Het gevaarte van maar liefst drie-en-een-halve meter wordt bespeeld vanaf een krukje. Het symfonieorkest van de Canadese stad Montreal is het enige orkest dat het instrument daadwerkelijk gebruikt voor concerten.

Zo ziet de sleutelharp eruit (Foto: Andrew Lorien, Flickr)

6. De sleutelharp in Uppland, Zweden

In tegenstelling tot veel andere snaarinstrumenten wordt de sleutelharp (of nyckelharpa) niet alleen aangestreken met een strijkstok, maar ook nog eens ingedrukt met behulp van toetsen. Alsof strijken alléén niet al moeilijk genoeg is …

5. Groentepercussie in Oostenrijk

De Oostenrijkse groep The Vegetable Orchestra gaat per optreden door zo’n dertig kilo groenten heen. De ene keer spelen ze op een uitgeholde wortelfluit, de andere keer op een uitgeholde pompoenklankkast. Het moet niet gekker worden …

Zo ziet de mbira eruit (Foto: RP Collier, Flickr)

4. De mbira in Zimbabwe

Hoewel de mbira in heel Centraal-Afrika wordt bespeeld, is de kans op een mbiraconcert het grootst in Zimbabwe. Deze duimpiano wordt bespeeld door metalen tanden in te drukken. De trillingen die hierdoor ontstaan, leveren het zo kenmerkende geluid op. 

3. De theremin in Texas, VS

Elektronische muziek krijgt ineens een hele andere betekenis als je iemand de theremin ziet bespelen. Het lijkt alsof de muzikant je voor de gek houdt door in het luchtledige te spelen, maar in feite creëert hij een melodie door met zijn handen het magnetische veld tussen twee antennes te onderbreken.

Zo ziet de otamatone eruit (Foto: Tatsuo Yamashita, Flickr)

2. De otamatone in Japan

De Japanse otamatone – een elektronisch speeltje in de vorm van een achtste noot – kwam pas in 1998 op de markt. Door op de stok en de kop van de noot te drukken, komen er verschillende geluiden uit de ingebouwde speaker. Op YouTube zijn filmpjes waarin de otamatone wordt bespeeld al miljoenen malen bekeken.

1. De hydraulophone in Canada

Wat het plectrum voor gitaristen en een drumstick voor drummers is, is een duikbril voor hydraulophonisten. De hydraulophone – een buis met gaatjes waar onder druk water uit spuit – wordt bespeeld door de gaatjes af te knijpen. Net als een blokfluit bijvoorbeeld, maar dan dus met water.