De ideale vliegtuigstoel voor ELK type reiziger image

De ideale vliegtuigstoel voor ELK type reiziger

Waar hecht jij de meeste waarde aan tijdens je vlucht? Beenruimte, opbergruimte of ga je juist voor diepe slaap? Dít is de vliegtuigstoel voor jou! 


Waar hecht JIJ de meeste waarde aan als je vliegt? (Foto: kasto, Depositphotos)

Voor meer beenruimte

Het is geen geheim dat je op de stoelen in de exit rows (de rijen bij de nooduitgangen) de meeste beenruimte hebt. Maar let op: alleen de stoelen aan de achterste nooduitgangrij kunnen achterover worden gebogen. Dus: selecteer of regel een stoel aan het gangpad en in de achterste nooduitgangrij, als je extra veel beenruimte wilt.

Voor diepe slaap

Het is geen geheim dat je op de stoelen aan de ramen gemakkelijker in slaap valt. Je hoeft immers niet als een mummie rechtop te zitten, maar kunt je hoofd tegen de cabinewand laten rusten. Stoelen die je zeker wilt vermijden als je een uiltje hoopt te knappen, zijn de stoelen in de achterste rij – je kunt ze niet achterover buigen – en stoelen dicht bij de toiletten – er lopen continu passagiers door het gangpad. 

Voor meer bewegingsruimte

Sommige passagiers ervaren vliegtuigstoelen als extreem krap en benauwend. Het helpt dan uiteraard om iets meer bewegingsruimte te hebben. Volgens ingewijden bieden de stoelen aan het raam in de nooduitgangrijen de meeste bewegingsvrijheid, omdat deze een armsteun missen. Hierdoor heb je meer ruimte om je armen te bewegen of een comfortabele (slaap)positie aan te nemen. De stoelen met de minste bewegingsruimte zijn de zogenaamde ‘schotzetels’ (stoelen met een tussenwand ervoor). De tafels vouwen er uit de armsteun, waardoor je de armsteun niet naar beneden of boven kunt klappen. 

Voor als je met een baby reist

De toiletten met uitklapbare babyverschoontafeltjes bevinden zich meestal achterin. En ook het keukentje zit achter in het toestel, waardoor je gemakkelijk om bijvoorbeeld een washandje of hulp van de stewardessen kunt vragen. Als je reist met een baby, ben je met een stoel in het achterste gedeelte van het vliegtuig dus het beste af.

Voor als je met meerdere kinderen reist

Ervaringsdeskundigen beweren dat kinderen in een vliegtuig drukker zijn als ze naast elkaar zitten. Als je met meerdere kinderen reist doe je er dus goed aan om ze te spreiden. Laat je partner bijvoorbeeld een aantal rijen verderop met één kind of tussen twee kinderen in zitten, en ga zelf naast het andere kind zitten. Of andersom. 

Voor als je panisch bent voor ziektekiemen

Het is geen geheim dat vliegtuigen broedplaatsen voor ziektes zijn. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, verspreiden de meeste infecties zich niet via de lucht maar via aangetaste oppervlakten. Je maakt dus pas kans om ziek te worden als je eerst ‘vuile’ oppervlakten aanraakt met je handen en vervolgens je handen naar je gezicht brengt. Je wapent je nog het beste tegen ziektekiemen met handzeep en desinfecterende doekjes. Maar tóch wijzen ingewijden erop dat je de stoelen aan het gangpad beter kunt mijden, omdat de kans er een stuk groter is dat de hoofdsteunen door andere passagiers worden aangeraakt op weg van en naar het toilet of de uitgang.

Voor als je niet goed tegen turbulentie kunt

Háát jij turbulentie? Dan kun je maar beter een stoel regelen ter hoogte van de vleugel, of ervóór. Net als bij bijvoorbeeld een wip in de speeltuin, is de beweging bij de as van het toestel minder heftig dan aan het uiteinde. 

Voor als je het snel koud hebt

Zit jij ondanks dat je een extra trui hebt meegenomen altijd te vernikkelen aan boord? Zorg dan dat je een stoel boekt die níét in de buurt van de uitgangen ligt. Inkoppertje, maar toch het vermelden waard … 

Voor als je veel opbergruimte boven je nodig hebt

Zuurstofflessen en/of attributen die worden gebruikt tijdens de veiligheidsdemonstratie worden opgeborgen in de bagagevakken die het dichtst bij de uitgangen of tussenwanden hangen. Heb jij behoefte aan veel opbergruimte? Regel dan een stoel in het midden van de cabine of klasse.