Top 10: de aller-, allergekste musea ter wereld image

Top 10: de aller-, allergekste musea ter wereld

Nooit geweten dat toiletten, fallussen en bakjes noedels (in alle soorten en maten) zó fascinerend waren … 


In het PLASTINARIUM kom je niet zómaar schedels tegen ... (Foto: paul morris, Unsplash)

1. Leer meer over anatomie

Gaat er een belletje rinkelen als we Body Worlds noemen? Deze reizende tentoonstelling deed wereldwijd al 115 steden aan en heeft nu een vaste standplaats in Amsterdam. De tentoonstelling is controversieel omdat ze écht, geplastineerd menselijk weefsel laat zien. Plastinatie is een conserveringstechniek die middels 39 jaar aan studies werd geperfectioneerd door de Duitse Gunther von Hagens. Body Worlds spreidt echter maar een fractie van de collectie tentoon. Het daadwerkelijke museum heet PLASTINARIUM en ligt in het Duitse Gruben. Als bezoeker leer je er meer over de geschiedenis van anatomie, maak je het grafische proces van plastinatie mee en zie je allerlei geplastineerde mensen en dieren. 

2. Leer meer over noedels

Voorgekookte en gedroogde (instant) noedels zijn als goedkoop en snel Aziatisch gerechtje inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarktschappen. Maar wat je waarschijnlijk níét beseft is dat er aan dit hoofdstuk uit de Japanse eetcultuur een interessante geschiedenis voorafging. De eerste instant noedels werden in 1958 bij wijze van experiment bedacht. Als bezoeker aan het Momofuku Ando Instant Ramen Museum in het Japanse Osaka kun je limited-edition noedels proeven, verpakkingen van over de hele wereld bekijken én je eigen verpakking ontwerpen. 

3. Leer meer over seksualiteit

New York Magazine noemde het in 2002 geopende Museum of Sex één grote ‘Willy Wonka sex dream’. Als je er binnen stapt snap je waarom. Zo kun je er bijvoorbeeld rondspringen in het Bouncy Castle of Breasts, een springkussen vol opblaasborsten. De bedoeling van dit alles is om taboes rond seks en seksualiteit te doorbreken. Als bezoeker kun je er meer dan 15.000 items bekijken, van erotische vintagefoto’s tot kostuums en historische seksspullen.  

4. Leer meer over falussen

In het Iceland Phallological Museum in Reykjavik staan maar liefst 215 penissen en edele delen van land- en zeezoogdieren tentoon. Van walvissen tot walrussen en van olifanten tot homo sapiens. Oprichter Sigurður Hjartarson raakte door het lichaamsdeel gefascineerd toen hij als kind een bullenpees (stierenpenis) cadeau kreeg. Weer eens wat anders dan een envelopje met geld ...

5. Leer meer over spionage

Waar anders dan in Washington D.C., waar ze niet vies zijn van het inzetten van spionagetechnieken, vind je het International Spy Museum. Als bezoeker kun je er onder andere deelnemen aan interactieve spionagespellen, je eigen alter ego aannemen en de verhalen achter ’s werelds beruchtste spionnen achterhalen.


Geniet op diverse plekken van onderwaterkunst, zoals hier bij Lembongan (Foto: Jeremy Bishop, Unsplash)

6. Leer meer over onderwaterkunst

MUSA is een kunstmuseum dat net als bijvoorbeeld het MoMA (New York) en Moco (in Amsterdam) wordt afgekort tot een catchy naam. Er is één wezenlijk verschil: het MUSA (Museo Subacuático de Arte) ligt onder water. Op de zeebodem voor de kust van Cancún staan zo’n vijfhonderd levensgrote beelden die tevens de groei van koraal stimuleren. Als bezoeker kun je ernaartoe duiken of erboven snorkelen en varen in een boot met een glazen bodem. 

7. Leer meer over mummies

De oude Egyptenaren worden terecht geassocieerd met mummies. Maar ook in Mexico werden gemummificeerde lijken gevonden. Het grote verschil: de Mexicaanse lijken, die stierven naar aanleiding van een cholera-uitbraak in 1833, waren met dank aan de unieke klimatologische factoren van het gebied op natuurlijke wijze gemummificeerd. Als bezoeker kun je de angstaanjagende lijken, waaronder die van kinderen, gaan bekijken in Museo de Las Momias in Guanajuato.

8. Leer meer over toiletten

Wist je dat de geschiedenis van hygiëne en sanering teruggaat tot 2500 v.Chr.? In het Sulabh International Museum of Toilets in New Delhi wordt deze ontwikkeling – van toen tot nu – mooi in beeld gebracht. Als bezoeker bewonder je er onder andere gouden toiletten van Romeinse keizers en een collectie van zeldzame wc-tegeltjeswijsheden.

9. Leer meer over marteltechnieken

We liepen er altijd aan voorbij, omdat het ons een tourist trap leek. Maar eigenlijk behoort het Torture Museum in hartje Amsterdam tot de interessantste en educatiefste musea van de stad. Zo gaat het museum verder in op het feit dat foltering anno nu nog steeds in bijna honderd landen wordt toegepast. Als bezoeker ga je er voor even terug in de tijd, toen verdachten nog werden ‘ondervraagd’ met behulp van gruwelijke martelinstumenten. 

10. Leer meer over buikspreekpoppen

Sinds de moordlustige buikspreekpop Chucky eind jaren tachtig en negentig de hoofdrol speelde in de gelijknamige horrorfilm, jagen buikspreekpoppen veel mensen de stuipen op het lijf. Je moet het dus maar durven om een bezoekje te brengen aan het Vent Haven Ventriloquist Museum in Fort Mitchell, Kentucky. De collectie bestaat uit zeker achthonderd buikspreekpoppen, die je allemaal indringend aankijken. Een keer per jaar vormt het museum het decor voor ConVENTion, een bijeenkomst voor professionele en amateurbuiksprekers van over de hele wereld.