7x onverwacht gevaarlijke vulkaangebieden image

7x onverwacht gevaarlijke vulkaangebieden

Middels verwoestende vulkaanuitbarstingen in Hawaï en Guatemala liet Moeder Aarde ons andermaal zien wie de baas is. Ook in deze 7 toeristische gevarenzones borrelt het.


Als je Napels bezoekt mag een hike naar de top van de Vesuvius niet ontbreken (Foto: _M_V_, Unsplash)

1. Mount Agung - Bali, Indonesië

Toen de Agung-vulkaan op Bali eind 2017 as uitspuwde, werden we met z’n allen met de neus op de feiten gedrukt. Bali is enorm populair onder Nederlandse toeristen en voor velen kwam het gevaar ineens héél dichtbij. Aan de voet van de vulkaan wonen vier miljoen mensen. Een uitbarsting zou dus catastrofale gevolgen hebben. De laatste échte uitbarsting was in 1963. Toen vielen er duizend doden.

2. Mount Merapi - Java, Indonesië

Mount Merapi op Java is de actiefste en gevaarlijkste vulkaan van Indonesië. Op 21 mei van dit jaar stootte hij zelfs as en rookpluimen uit. En in 2010 kwamen er 350 mensen om het leven door een serie uitbarstingen. In de wijde omtrek wonen maar liefst 24 miljoen mensen. 

3. Mount Pinatubo - Luzon, Filipijnen

Er wonen maar liefst 21 miljoen mensen binnen een straal van honderd kilometer van Mount Pinatubo op het Filipijnse Luzon. Een uitbarsting in 1991 kostte aan 722 mensen het leven. Vandaag de dag is Mount Pinatubo vooral populair onder toeristen, die er naar de rand van het fotogenieke kratermeer hiken. 

4. Vesuvius - Napels, Italië

De uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 staat alom bekend als een van de meest verwoestende aller tijden. Stadjes als Pompeï, Oplontis en Stabiae werden er volledig door bedolven. De meest recente eruptie dateert alweer uit 1944. Maar dat wilt niet zeggen dat het gevaar geweken is. Ook de Italiaanse overheid is erop bedacht. Er zijn al veiligheidsmaatregelen getroffen voor het geval er weer een uitbarsting plaatsvindt. De Vesuvius ligt ten zuidoosten van Napels, een stedelijk gebied waar veel potentiële slachtoffers wonen en veel toeristen komen. 


Heb jij Mount Fuji al eens mogen bewonderen? (Foto: David Edelstein, Unsplash)

5. Mount Fuji - Honshu, Japan

Slapende reus Mount Fuji (3776 meter) slaapt al sinds 1709. De trigger was destijds een aardbeving waardoor er druk ontstond onder de vulkaan. En laat er daar nou nét veel van voorkomen in Japan. Mount Fuji ligt slechts honderd kilometer ten zuidwesten van Tokio, een gebied met meer dan dertien miljoen inwoners …

6. Novarupta - Alaska, VS

Novarupta (letterlijk: nieuwe eruptie) is een vulkaan in het afgelegen Nationaal Park Katmai in het zuidwesten van Alaska. Ruim een eeuw geleden, in 1912, vond er een van de grootste uitbarstingen van de twintigste eeuw plaats. Het gebied rond de vulkaan werd ook toen schaars bevolkt. Maar het gevaar schuilde toen in de assen die op honderden kilometers afstand hinder veroorzaakten.

7. Mount Rainier - Washington, VS

In potentie behoort Mount Rainier in de Amerikaanse staat Washington tot ’s werelds gevaarlijkste vulkanen. Een uitbarsting, zo schatten experts, kan meer dan twee miljoen mensen treffen. Zo ligt de grote stad Seattle op slechts 87 kilometer afstand. Dit heeft te maken met de ligging van de vulkaan op grote hoogte (4392 meter) en de eeuwige sneeuw die er ligt. De gloeiend hete lava zal de sneeuw immers doen smelten en een snel stromende modder- en stenenstroom veroorzaken.