Huurauto voor stuntprijs: superdeal of kat in de zak? image

Huurauto voor stuntprijs: superdeal of kat in de zak?

Kale autohuurprijzen verschillen enorm per verhuurder. Op Mallorca huurden we bijvoorbeeld een auto voor € 7,57 per dag. Maar zijn deals als deze ook verstandig?

Het stond er echt. Columbus-redacteur Tom Aussems huurde voor vijf dagen een gloednieuwe Fiat 500 – met het vliegveld van Palma de Mallorca als ophaal- en afleverlocatie – en hoefde slechts € 37,87 af te tikken. Deze bodemprijs was inclusief basisverzekeringen en een ongelimiteerd aantal kilometers. Tom besloot echter om een risico te nemen door géén aansprakelijkheid af te kopen en ook géén extra’s bij te boeken. Onder aan de pagina zie je zijn prijsplaatje bij verhuurder Thrifty. 

De moraal van dit verhaal? Het ís mogelijk om zonder bijkomende kosten een goedkope auto te huren in Zuid-Europa. Maar dan loop je dus wel, net als Tom, het risico dat elk opspattend steentje tot extra kosten leidt. De Consumentenbond en het AD zijn veel stelliger. Volgens hen zijn deze stuntprijzen voor autohuur in de meeste gevallen écht te mooi om waar te zijn. 

Stuntprijzen

Het AD vond zowaar nog een betere deal: een Opel Corsa voor vijftien dagen – met het vliegveld van Madrid als ophaal- en afleverlocatie – voor slechts € 26,77. De dagprijs is hiermee gelijk aan een drankje in een café. Ook op het aantal kilometers (max. 2250) viel niks af te dingen. De deal werd aangeboden door Firefly en gevonden op vergelijkingssite Easycar.com. Ook concurrenten als Goldcar (€ 55,90 voor 15 dagen met 1500 kilometer) waren goedkoop. Bij gevestigde verhuurnamen als Avis (€ 337,83), Hertz (€ 225) en Thrifty (€ 222,73) vielen de kosten opmerkelijk genoeg zo’n tien keer duurder uit, terwijl het type auto, de periode, de locatie en het meetmoment hetzelfde waren.  


Ervaar jij in een huurauto ook een gevoel van ultieme vrijheid? (Foto: Georgia de Lotz, Unsplash)

Toeslagen

De Consumentenbond: ‘Een auto huren in het buitenland is een mijnenveld [vol] verstopte kosten en oneerlijke voorwaarden’. Wat hen bijvoorbeeld opviel is dat ‘allrisk’ lang niet altijd betekent dat je ook tegen álle schade bent verzekerd. Zelfs als je kiest voor ‘allrisk uitgebreid’ is het aan te raden om de voorwaarden door te spitten. Verder blokkeren veel verhuurders een borg van duizend euro op je creditcard. Dit bedrag is tevens je eigen risico, dus als er iets gebeurt krijg je simpelweg minder terug. Veel vakantievierders ervaren dit als een onprettig idee. Ook extra’s kunnen de kosten flink opjagen. Uit een eigen onderzoek van prijsvergelijker Tix.nl bleek dat Sixt voor het huren van een kinderzitje liefst € 130 in rekening brengt. Een enorm verschil met directe concurrent Thrifty, dat er maar € 12.30 voor vraagt. 

All-in prijs

De Consumentenbond raadt boeken bij een prijsvechter af en plaatst ook vraagtekens bij gevestigde verhuurbedrijven. In de meeste gevallen is het immers onduidelijk hoe hoog de uiteindelijke kosten uit gaan vallen. Je bent dan beter af bij een verhuurbedrijf als Sunny Cars. Als je bij Sunny Cars een auto huurt, betaal je een all-in prijs waardoor je niet hoeft te vrezen voor extra kosten voor extra kilometers, het afkopen van het eigen risico en dekking tegen banden-, glas-, bodem- en dakschade. Een huurauto kost je dan per dag beduidend meer dan de prijs van een drankje in een café. Maar het zorgt er wél voor dat je onbezorgder van dat drankje kunt genieten. En dat is onbetaalbaar, als je het ons vraagt. 

Bij Columbus-partner Sunny Cars krijg je € 25 korting per boeking. Kijk hier voor de voordeelcode en voorwaarden.

Goedkoop een auto huren kan dus wel, maar dan loop je het risico dat kleine dingen al snel tot hoge onvoorziene kosten leiden. Dit was redacteur Tom kwijt bij Thrifty, omdat hij géén eigen risico afkocht en géén extra’s koos.

 

Hoofdafbeelding: Marije van de Vlekkert