Skip boekingssites en boek je hotel direct. 5 redenen image

Skip boekingssites en boek je hotel direct. 5 redenen

Boeken via hotelboekingssites als Booking.com brengt meer na- dan voordelen met zich mee. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat een directe boeking bij het hotel véél gunstiger is.


Jouw ideale hotelkamer gezien? Boek dan direct op de hotelwebsite (Foto: Alexandre Chambon, Unsplash)

1. Je bent goedkoper uit

‘Erg gewild’, ‘Nog 2 kamers over’, ‘Laatste kans!’; een hotelkamer boeken op een boekingssite kan nogal zenuwslopend zijn … Het is dan ook ironisch dat de láágste prijs op een hotelboekinggssite bijna altijd hóger uitvalt dan de prijs op de eigen website van het hotel. Het heeft alles te maken met de commissie die moet worden afgedragen aan de boekingssite en wordt doorberekend aan jou als consument. Doorgaans bedraagt deze commissie vijftien procent. Sommige hotels dragen zelfs 25 procent commissie af. Dat wil dus zeggen dat een boekingssite als Booking.com € 25 verdient op het verhuren van een hotelkamer van € 100. Deze afgedragen omzet moet echter worden terugverdiend. En daarom betaal jij als klant de rekening als je via een boekingssite boekt. Je bent daarom goedkoper uit als je je hotelkamer direct bij het hotel boekt. Als je alsnog twijfelt, kun je altijd even naar het hotel bellen om te onderhandelen of je te laten informeren over hun bodem- of basistarief. Wat óók een voordeel is, is dat specifieke arrangementen vaak alleen op de eigen website van het hotel worden gepresenteerd. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een gunstigere prijs een overnachting mét diner aanschaffen.

2. Je kamerkeuze is uitgebreider

Het kameraanbod van een hotel is in werkelijkheid vaak uitgebreider dan te zien is op de boekingssites. Op deze manier hopen hoteliers overboeking tegen te gaan. Als je je ogen hebt gericht op een bepaald kamertype, doe je er daarom goed aan om direct bij het hotel te boeken. 

3. Je bent flexibeler

Hotels zijn doorgaans bereid om soepeler om te gaan met je reservering, mits je de reservering via de eigen website hebt gemaakt. Bovendien hebben hotels meer mogelijkheden om je te compenseren, omdat ze niet gebonden zijn aan de speciale voorwaarden van de boekingssites. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om je reservering last minute aan te passen of te annuleren.

4. Je kunt rekenen op meer service

Als je je hotelkamer rechtstreeks bij het hotel boekt, bouw je een soort van band met ze op. Je bent immers geen toevallige bezoeker via een boekingssite, maar hebt bewust voor dit hotel gekozen. En zo sta je ook in hun systeem. Als er kamerupgrades te vergeven zijn, zal jij daarvoor eerder in aanmerking komen dan als je via een boekingssite hebt gereserveerd.

5. Je krijgt extra zekerheid

Als je een rechtstreekse boeking maakt, ga je een directe transactie aan met het hotel. Duidelijker kan niet; je ontvangt een bevestiging en weet binnen een paar tellen of je reservering is geslaagd. Als je daarentegen via een tussenpartij reserveert, kan het nog weleens voorkomen dat je boeking niet correct wordt verwerkt of doorgegeven. Het hotel en de tussenpartij wijzen naar elkaar, en jij bent de pineut.