Airlines zetten je af! 6 totáál overbodige extra’s image

Airlines zetten je af! 6 totáál overbodige extra’s

Sms’je met vluchtinformatie? Eurootje of drie. Naast elkaar zitten? Eurootje of zeven. Reisverzekering? Eurootje of tien. Deze reisextra’s zijn NIET nodig tijdens jouw vliegreis. 


Herken jij deze extra reisopties? (Foto: Ludo Sawicki, Unsplash)

Wij zien met argusogen toe hoe steeds meer airlines inspelen op de angstgevoelens en onwetendheid van reizigers. “Ze zijn heel goed in het creëren van onzekerheid bij mensen. Er wordt een situatie geschetst die negatief is, waardoor de consument geen spijt wil hebben en besluit de overbodige dienst af te nemen,” vertelde hoogleraar consumentengedrag Marcel Zeelenberg aan Trouw. Ook de manier waarop ze extra opties door de strot proberen te duwen baart ons zorgen. Als een reiziger niet meteen voor de optie kiest, ontvangt hij tot op de vertrekdag e-mails die hem alsnog moeten overtuigen. Wij adviseren vliegpassagiers dan ook: probeer om tijdens het hele proces, van boeken tot vliegen, helder na te blijven denken. En wees je ervan bewust dat geenéén extra optie daadwerkelijk iets bijdraagt. Lees maar …

1. Extra kosten voor verzekeringen

Volgens de Consumentenbond zijn extra verzekeringen à € 10, zoals een compensatie voor een vertraagde vlucht of bagageverlies, volledig overbodig. Wie een vliegticket aanschaft, heeft hier immers automatisch al recht op. Pure misleiding dus. De Consumentenbond: “Wettelijk gezien mogen reisaanbieders dit soort verzekeringen aanbieden, maar vaak zijn ze overbodig.”

2. Extra kosten voor stoelkeuze

We hebben nog nooit bijbetaald om gegarandeerd naast onze reispartner te zitten. Maar het grappige is: vier van de vijf keer dat we budgetvliegen, zitten we alsnog naast elkaar. Trouw bevestigt: reizigers betalen “soms extra om gegarandeerd naast elkaar te zitten, terwijl dit bijna altijd automatisch gebeurt als je samen boekt.”

3. Extra kosten voor vluchtinformatie

Wizzair stuurt voor € 2 vluchtinformatie via sms. Ryanair voor € 3,50. Maar diezelfde actuele vluchtinformatie is óók gewoon gratis beschikbaar via hun app. Ze stellen ook weleens voor om een sms te sturen met het boekingsnummer, maar dit staat gewoon op de boekingsbevestiging en het vliegticket.

Andere extra kosten die overbodig zijn:

4. Extra kosten voor priority boarding

Priority boarden – als eerste het toestel in mogen – kost bij budgetairlines als Wizzair en Ryanair gemiddeld € 10 p.p. per vlucht.

5. Extra kosten voor een papieren ticket

Sommige airlines bieden voor ongeveer € 7 aan om het vliegticket via de post naar een huisadres te sturen. Bij de meeste maatschappijen kan echter al met een gratis elektronisch ticket worden gereisd.

6. Extra kosten voor eerder inchecken

Bij de meeste airlines is het mogelijk om éérder dan gebruikelijk online in te checken. Kosten: circa € 10.