Fop de airline en betaal minder voor je vlucht! image

Fop de airline en betaal minder voor je vlucht!

Wij geloofden onze ogen niet toen we onlangs met één druk op de knop tientallen euro’s goedkoper uit waren voor onze vlucht. Zo profiteer jij zélf van alternate location ticketing!


Zie jij een tripje naar Kaapstad ook wel zitten? (Foto: John O'Nolan, Unsplash)

Het is je waarschijnlijk nog nooit opgevallen. Maar de prijs van je vliegticket is sterk afhankelijk van de valuta waarmee en de locatie van waar je boekt. Vóórdat we je uitleggen hoe dit werkt, eerst wat voorbeelden. De peildatum hiervoor was 8 februari, toen we het principe – alternate location ticketing genaamd – op het spoor kwamen en de ticketprijzen nog als volgt waren … 

Voorbeeld 1: Via Skyscanner.nl – Retourvlucht van Amsterdam naar Kaapstad, van 14 tot 28 mei

We stelden Zuid-Afrika in als locatie en euro als valuta en kregen als totaalprijs: € 549.

We stelden Zuid-Afrika in als locatie en rand als valuta en kregen als totaalprijs: Rand 8099 (€ 551). 

We stelden Nederland in als locatie en euro als valuta en kregen als totaalprijs: € 519. 


Voorbeeld 2: Via Cheaptickets.nl – Retourvlucht van Amsterdam naar Kaapstad, van 14 tot 28 mei 

We gingen naar Cheaptickets.be (België) en kregen als totaalprijs: € 585,26.

We gingen naar Cheaptickets.de (Duitsland) en kregen als totaalprijs: € 548,19.

We gingen naar Cheaptickets.nl (Nederland) en kregen als totaalprijs: € 548,26.

Je ziet het: op een boekingssite als Skyscanner ben je goedkoper of juist duurder uit als je met je locatie en valuta speelt. En op een boekingssite als Cheaptickets kan zoiets simpels als het wijzigen van de extensie – van .nl naar bijvoorbeeld .be – je al een fiks voor- of nadeel opleveren. 

Alternate location ticketing uitgelegd

Om het voorafgaande uit te leggen, wenden we ons tot de Amerikaan Scott Keyes, oprichter van de website Scott’s Cheap Flights en auteur van het e-book How to Find Cheap Flights: Practical Tips the Airlines Don’t Want You To Know, waarin hij uitlegt wat het principe precies inhoudt. Alternate location ticketing betekent simpelweg dat je een website opdraagt om naar tickets te zoeken als ware je elders vandaan vliegt dan je daadwerkelijke geografische locatie. Zo stelden we in voorbeeld 1 in dat we ons in Zuid-Afrika bevonden, terwijl we in feite in onze redactieruimte in Amsterdam zaten. Scott gaat verder: ticketprijzen zijn dynamisch en kunnen variëren op basis van allerlei factoren, van de maatschappij waarmee je vliegt tot de dag van de week. Hetzelfde geldt dus voor een alternatieve locatie (alternate location). Deze techniek is het effectiefst als je boekingssites zoals Skyscanner en Cheaptickets gebruikt, en niet de websites van de airlines zelf. Op Skyscanner pas je je land en valuta aan in het balkje rechtsboven aan de pagina. En bij Cheaptickets kun je dus experimenteren met de landextensie in de url. Lukt het jou om via deze weg een veel goedkopere vlucht te boeken? Of heb je hier nog iets aan toe te voegen? Laat het ons weten en we plaatsen je reactie door in ons blad.