Geestig: Deze 5 'koningen' riepen hun eigen land uit image

Geestig: Deze 5 'koningen' riepen hun eigen land uit

Tegenwoordig kan iedereen een staatshoofd worden. Ook jij. Alles wat je hoeft te doen is je eigen staat uitroepen. In je achtertuin, bijvoorbeeld. 


Heb je al eens gehoord van vrijhaven Christiania in Kopenhagen? (Foto: News Oresund, Flickr)

1. Koop een adellijke titel op zeeplatform Sealand

Populatie: 27
Oppervlak: 0,004 km2

Tegenwoordig koop jij je burgerschap en adellijke titel – lord of lady – gewoon via het internet. En wel op de website van Sealand, een voormalig oorlogsplatform voor de kust van Engeland. In de jaren zestig nam Engelsman Roy Bates zijn intrede op het platform, dat nét buiten het Britse territorium ligt, en stichtte er zijn eigen piratenstation. Later was downloadwebsite The Pirate Bay voor het ministaatje in de markt, maar de deal ketste op het laatste moment af, sealandgov.org.

2. Ga terug in de tijd op Elleore

Leden: 263
Oppervlak: 0,015 km2

Als je voet zet op het Deense eilandje Elleore moet je je horloge afstellen op Elleore Standard Time, die twaalf minuten achterloopt op Deense tijd. Verder is er een verbod op het boek Robinson Crusoe en wordt er betaald in de lokale munteenheid: Leo d’Or, naar de huidige koning Leo III. Het koninkrijkje in de Roskilde Fjord werd in 1944 gesticht door een groepje leraren als zomerkampplek, elleore.dk.

3. Maak kennis met Kapitein Calamiteit op Forvik

Populatie: 1
Oppervlak: 0,01 km2

Kapitein Calamiteit, zo werd de Britse avonturier Stuart Hill ook wel genoemd toen hij tot acht keer toe kapseisde in een poging om óm de Britse eilanden heen te varen. De eigenwijze Stuart vond echter al snel een nieuw project om zich op te storten: autonomie uitroepen over zijn eigen Shetlandse eilandje, Forvik, dat volgens hem officieel níét tot Groot-Brittannië maar tot Noorwegen behoort, forvik.com.

4. Loop rond in niemandsland Seborga

Populatie: 312
Oppervlak: 0,5 km2

Het Noordwest-Italiaanse dorpje Seborga dankt zijn autonomie aan Giorgio Carbone, een kettingrokende, bebaarde local. Dit hoofd van de lokale hoveniersunie dook de archieven in en merkte er een foutje in op; Seborga behoort aan niemand toe. Zijne Hoogheid overleed in 2009 en werd opgevolgd door Prins Marcello I, die rondrijdt in een zwarte Mercedes met kenteken 0001, principatodiseborga.com.

5. Hang de hippie uit in Christiania

Populatie: 850
Oppervlak: 0,34 km2 

Christiania is weliswaar géén koninkrijk, maar het hoort wel degelijk thuis in deze lijst. Het werd in 1971 opgericht bij wijze van sociaal experiment. Vandaag de dag staat deze vrijstaat in hartje Kopenhagen echter symbool voor softdrugs, die er openlijk worden verhandeld. De krakers hebben tot dit jaar de tijd om het stuk land tegen flinke korting op te kopen. Al druist dit in tegen hun antikapitalistische principes, visitcopenhagen.com.