6 Onveilige landen. Houd je aan ons Columbus-advies! image

6 Onveilige landen. Houd je aan ons Columbus-advies!

Wij van Columbus Travel zullen je altijd aansporen om buiten de gebaande paden te reizen. Je hoort ons dan ook niet zeggen dat je deze onveilige landen links moet laten liggen. Maar wees je wél bewust van de veiligheidsrisico’s en gevarenzones. 


Mannen met wapens; kijk er niet raar van op in Mexico (Foto: Bernardo Ramonfaur, Unsplash)

Voor we aanvangen, willen we benadrukken: op reis voel je zélf aan hoe ver je kunt gaan. Een land als Mexico komt bijvoorbeeld geregeld negatief in het nieuws. Maar tijdens onze reportagereizen door het land hebben we ons geen moment onveilig gevoeld.  

1. Mexico

Mexico kampt met een stevig imagoprobleem. Ja, het drugsgeweld was zelden zo hoog en wijdverspreid. Maar dat wilt níét zeggen dat het hele land een (bende)oorlogszone is. Neem bijvoorbeeld Yucatán; het mag dan wel een van de meest toeristische stukjes van Mexico zijn, maar het is er volkomen veilig en het heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven. Het schiereiland is en blijft een magisch stukje aarde volop Mayaruïnes, dichte jungle en fabelachtige stranden. 

Wat je kunt doen Als je buiten de populaire oorden op eigen houtje op pad gaat, is het aan te raden dat je een route uitstippelt en er niet van afwijkt. Je kunt natuurlijk ook een gids inschakelen voor excursies en tripjes, die je eventueel uit de brand kan helpen. 

Columbus-alternatief Een van Mexico’s best bewaarde geheimen is de Koperkloof, een ravijnstelsel dat maar liefst vier keer zo groot en bijna twee keer zo diep is als de veel bekendere Grand Canyon in de VS. De treinreis door dit natuurwonder is zonder weerga, maar trek ook met de bijzondere inheemse bevolking door de kloof en ga kamperen onder de sterren. Je komt weer op adem op de paradijselijke stranden van de noordwestkust. 

2. Egypte

Sinds de ongeregeldheden in het kader van de Arabische Lente, zijn de toeristenaantallen naar Egypte sterk gedaald. En ook nu nog gelden er strenge veiligheidsrisico’s. Voor veel mensen staat het bezichtigen van de piramides en de talloze historische opgravingsplekken desalniettemin hoog op de bucketlist. 

Wat je kunt doen Het gevaar voor aanslagen is nog niet volledig geweken, en een zelfstandige rondreis is dan ook af te raden. Je kunt daarom het beste een privéchauffeur en -gids inhuren om de grote steden en het binnenland te verkennen. 

Columbus-alternatief Voor een retourtje Mars blijf je met beide voeten stevig op de grond en trek je door het verpletterende, buitenaardse landschap van de Danakil in Ethiopië. Hier, in de moordende hitte en tussen de actiefste vulkanen ter wereld, liepen drie miljoen jaar geleden de eerste mensachtigen rond. En vind je tegenwoordig een van de meest geheimzinnige, geïsoleerde stammen van Afrika: de Afar. 


Stap in India als het effe kan in de taxi (Foto: Francesco Benvenuto, Unsplash)

3. Israël

Tel Aviv groeide in de afgelopen twee decennia uit tot een aantrekkelijke, multiculturele citytripbestemming en misschien wel dé hotspot aan de Middellandse Zeekust. Veel bezoekers aan de stad willen hun reis uitbreiden met een bezoek aan Jeruzalem en Haifa. Maar gezien de recente (raket)aanvallen en ongeregeldheden, kun je ze op dit moment misschien beter vermijden.

Wat je kunt doen Kijk tijdens je bezoek aan Israël niet raar op van de zwaarbewapende militairen op straat. Het spreekt voor zich; probeer géén contact te zoeken en maak géén foto’s. Ook in Israël geldt dat je er goed aan doet om een gids in te schakelen als je Tel Aviv verlaat. En houd het nieuws in de gaten omtrent nieuw aangewezen gevarenzones.

Columbus-alternatief Jordanië kampt met een imagoprobleempje. De toeristen blijven weg, omdat ze denken dat het er te gevaarlijk is. Maar in feite kun je er prima en veilig rondreizen. Bijkomend voordeel: je hebt de mooiste trepleisters, zoals Petra, vrijwel volledig voor jezelf!

4. India

Hoewel India veel te bieden heeft, is het niet voor iedere reiziger weggelegd. Er wonen meer dan een miljard mensen, en het is dan ook moeilijk om je aan de drukte te onttrekken. Dit, in combinatie met de extreme armoede die er heerst, kan leiden tot hachelijke situaties. Zo zijn er bijvoorbeeld veel zakkenrollers actief. 

Wat je kunt doen Ben je van plan om meerdere delen van het land te zien? Huur dan een privéauto met -chauffeur in. De kosten hiervoor zijn relatief laag. Neem niet te veel buitenlandse valuta mee en let op met opvallende sieraden.  

Columbus-alternatief Vergeet Goa, Rajasthan en de Taj Mahal! Trek liever tien dagen de woeste bergen in en ga op zoek naar de ziel van de mystieke regio Ladakh.


Veel van de Brazilaanse favelas zijn nog steeds té gevaarlijk (Foto: Ben Ostrower, Unsplash)

5. Brazilië

Sommige toeristen realiseren zich niet dat de criminaliteitscijfers jegens toeristen in de grote Braziliaanse steden – Sao Paulo en Rio de Janeiro – tot de hoogste ter wereld behoren. De kans dat je een zakkenroller of gewapende overvaller tegen het lijf loopt, is er dan ook een stuk hoger dan in veel andere wereldsteden. 

Wat je kunt doen Wapper niet in het rond met je dure camera of telefoon en neem niet meer cashgeld mee dan je nodig denkt te hebben. Als een extra veiligheidsmaatregel zou je je portemonnee niet in je achter- maar in je voorzak kunnen stoppen. Ook handtassen zonder (rits)sluiting zijn een gemakkelijke prooi. 

Columbus-alternatief Als je het échte Brazilië wilt ontdekken, maak je een roadtrip naar de deelstaat Bahia. Hier liggen de meest fabelachtige stranden te wachten op ontdekkers. De mooiste plekjes aan de maar liefst duizend kilometer lange kust zijn goed verborgen – ze liggen op hippie chic eilandjes, achter een dikke strook jungle of in baaien van slaperige vissersdorpjes. Je kunt er surfen tussen de pro’s, walvissen en schildpadden spotten, en de hele dag aan kokosnoten nippen met supermodellen. 

6. Dominicaanse Republiek

We gaven het al aan in een recente reportage in ons blad: de Dominicaanse Republiek (búíten de resorts) is een paradijs voor avontuurlijke reizigers. Maar hoewel de criminaliteit er vooral voorkomt in de steden, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je er bijvoorbeeld in een huurauto op uittrekt.

Wat je kunt doen Het klinkt misschien een beetje extreem, maar het daglicht is je beste vriend. Probeer dan ook vóór het donker op je volgende bestemming (of terug in je accommodatie) te zijn. De inwoners van de republiek staan bovendien te boek als wegpiraten. Nóg een reden om overdag te reizen.

Columbus-alternatief Het Caribische eiland Puerto Rico mag dan slechts een vijfde van het oppervlak van Nederland beslaan, je vindt er heerlijke stranden, zwoele koloniale stadjes en vooral: groen, heel veel groen. Om in te hiken, te relaxen en volledig in te verdwijnen.