Bijna alle vliegtuigen zijn wit. Dit is waarom

Gepubliceerd: 13 mrt 2018 0
Toen we laatst op onze vlucht zaten te wachten en door het raam naar buiten tuurden, was het zoals altijd een komen en gaan van witte vliegtuigen. Maar hoe zit dat nou? Waarom is wit de norm? Wij achterhaalden vijf verrassende redenen.
Bijna alle vliegtuigen zijn wit. Dit is waarom

Heb jij hier wel eens bij stilgestaan? (Foto: James Coleman, Unsplash)

Dit is waarom vliegtuigen wit zijn:

  1. Witte lak weerkaatst het zonlicht het best en houdt zowel de cabine als de neus en andere belangrijke onderdelen koel. Daarnaast houdt het witte oppervlak ook mogelijk gevaarlijke zonnestraling buiten de deur. Je kunt de witte lak dus zien als een soort zonnebrandlaagje. Maar dan voor vliegtuigen. 
  2. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2011 bleek dat vogels beter in staat zijn om een wit vliegtuig te detecteren en ontwijken, dan bijvoorbeeld een licht- of donkerblauw toestel. Ze zien een wit vliegtuig dus eerder aankomen. 
  3. Door de witte lak zijn scheurtjes, deuken en beschadigingen beter waar te nemen voor het menselijk oog. Je zult met ons eens zijn dat dat vrij essntieel is ...
  4. Er is 250 liter verf nodig om één vliegtuig te lakken. En wit is nu eenmaal de meest standaard en goedkoopste kleur verf. Bovendien leidt oxidatie – een chemische reactie met zuurstof – ertoe dat alle andere kleuren dan wit, na verloop van tijd vervagen naar wit. 
  5. Vliegtuigmakers hebben allang overwogen om géén kleur aan te brengen; om het vliegtuig dus metaalkleurig te laten. Maar uit onderzoek bleek dat het polijsten van het metalen toestel meer onderhoud – en dus meer geld – kost dan een wit toestel.
deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Diepst levende diepzeevis ontdekt. Wat een griezel!

Wat krijg je te zien als je een camera vier uur lang de diepte in laat zakken in ’s werelds diepste onderwaterkloof, de elf kilometer diepe Marianentrog? Dit bizarre, doorschijnende wezen dat vanaf nu als ‘Mariana slakvis’ door het leven gaat!

Wat krijg je te zien als je een camera vier uur lang de diepte in laat zakken in ’s werelds diepste onderwaterkloof, de elf kilometer diepe Mari...

5x waarom je nú naar het Griekse Kefalonia moet

Ken je dat, de behoefte even tijd voor jezelf te willen nemen? Kefalonia, het grootste van alle Ionische eilanden, is daar bij uitstek geschikt voor. In tegenstelling tot veel van zijn Griekse broertjes heeft het toerisme hier (nog) niet de overhand. Zo claim je dit eilandjuweeltje voor jezelf.

Ken je dat, de behoefte even tijd voor jezelf te willen nemen? Kefalonia, het grootste van alle Ionische eilanden, is daar bij uitstek geschikt voor....

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.