Bijna alle vliegtuigen zijn wit. Dit is waarom

Gepubliceerd: 13 mrt 2018 0
Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, vliegtuigen zijn wit, maar eh … hoe zit dat nou? Wij achterhaalden vijf verrassende redenen waarom wit voor vliegtuigen nog altijd de norm is.
Bijna alle vliegtuigen zijn wit. Dit is waarom

Heb jij hier wel eens bij stilgestaan? (Foto: James Coleman, Unsplash)

Dit is waarom vliegtuigen wit zijn:

  1. Witte lak weerkaatst het zonlicht het best en houdt zowel de cabine als de neus en andere belangrijke onderdelen koel. Daarnaast houdt het witte oppervlak ook mogelijk gevaarlijke zonnestraling buiten de deur. Je kunt de witte lak dus zien als een soort zonnebrandlaagje. Maar dan voor vliegtuigen. 
  2. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2011 bleek dat vogels beter in staat zijn om een wit vliegtuig zien aankomen, dan bijvoorbeeld een licht- of donkerblauw toestel. Het is voor vogels dus gemakkelijker om een wit toestel te ontwijken. 
  3. Door de witte lak zijn scheurtjes, deuken en beschadigingen beter waar te nemen voor het menselijk oog. Je zult met ons eens zijn dat dat vrij essentieel is ...
  4. Er is 250 liter verf nodig om één vliegtuig te lakken. En wit is nu eenmaal de meest standaard en goedkoopste kleur verf. Bovendien leidt oxidatie – een chemische reactie met zuurstof – ertoe dat alle andere kleuren, na verloop van tijd vervagen naar wit. 
  5. Vliegtuigmakers hebben allang overwogen om géén kleur aan te brengen; om het vliegtuig dus metaalkleurig te laten. Maar uit onderzoek bleek dat het polijsten van het metalen toestel meer onderhoud – en dus meer geld – kost dan een wit toestel.
deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

10 superslimme budgettips voor je eilandentrip

Een eilandentrip is de beste manier om dat ultieme vakantiegevoel op te wekken, maar de kosten kunnen héél snel oplopen. Zo bespaar je honderden euro’s op je volgende eilandentrip!

Een eilandentrip is de beste manier om dat ultieme vakantiegevoel op te wekken, maar de kosten kunnen héél snel oplopen. Zo bespaar je honderden euro’...

Avonturier Leon McCarron over zijn bizarre tochten

De Noord-Ierse Leon McCarron fietste van New York naar Hong Kong en wandelde 1600 kilometer door Israël, Jordanië en Egypte. Wat drijft hem tot deze slopende tochten?

De Noord-Ierse Leon McCarron fietste van New York naar Hong Kong en wandelde 1600 kilometer door Israël, Jordanië en Egypte. Wat drijft hem tot deze s...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.