Gayfriendly tot halal. Ken jij deze Airbnb-klonen al? image
Lkoedam

Gayfriendly tot halal. Ken jij deze Airbnb-klonen al?

Een soort van Airbnb, maar dan speciaal voor moslims, Afro-Amerikanen, joden en de LGBTQ-gemeenschap … Wat vind jij van deze Airbnb-klonen, die zich op een specifieke nichemarkt richten?



Heb jij al eens gehoord van Misterb&b, Noirbnb of Jewgether (Foto: Reisreporter sunshine78)

De laatste tijd steken steeds meer Airbnb-klonen – soortgelijke platformen, maar dan gericht op een specifieke markt – de kop op. Zo staan op de website Noirbnb huurappartementen die voornamelijk (maar niet uitsluitend) bedoeld zijn voor Afro-Amerikanen en spitst de website Jewgether zich hoofdzakelijk toe op reizigers met een Joodse achtergrond. En dan is er nog de website Misterb&b, een platform dat alleen maar LGBTQ-vriendelijke appartementen aanbiedt.

Muzbnb

Er is naast de eerder genoemde varianten ook een verhuursite die zich toespitst op het aanbieden van ‘halal-overnachtingsplekken’. De site, Muzbnb genaamd, maakt de laatste tijd een grote groei door in de VS. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen een kamer boeken bij Airbnb en Muzbnb? De directie van Muzbnb: ‘De accommodaties die op Muzbnb worden aangeboden, garanderen onder meer de aanwezigheid van een koran en gebedstapijten. Tevens wordt aangegeven dat in het pand de consumptie van alcohol en varkensvlees absoluut verboden is. Bovendien moet eventuele beschikbare voeding volgens halalvoorschriften bereid zijn. Ons aanbod is dus helemaal aangepast aan de religieuze behoeften van de islamitische reiziger. Nu voelen moslims zich via Airbnb te vaak gestigmatiseerd. In sommige gevallen wordt namelijk door de verhuurder aangegeven, expliciet of impliciet, dat aan moslims liever niet wordt verhuurd. Dat doen wij bij Muzbnb expliciet niet. Bij ons wordt aangegeven dat ook niet-moslims welkom zijn.’

Kritiek

De lancering van Muzbnb in Zwitserland – het eerste Europese land waarin de dienst wordt uitgerold – verliep niet onopgemerkt. Is het wel nodig? vraagt een aantal Zwitsers zich af, aangezien Airbnb kamers aanbiedt zonder drank of ontbijt. De presidente van het Zwitserse Forum Pour un Islam Progressiste gaf bovendien aan dat ze vindt dat de website een parallelle maatschappij en sektarisme promoot. Hoe kijk jij tegen de komst van deze Airbnb-klonen aan?