Golfen op de Annapurna? image
Jan-Petra

Golfen op de Annapurna?

Nepal is van plan de Annapurnaroute aantrekkelijker te maken voor toeristen. Een nieuwe weg en het aanbieden van activiteiten als golfen en paragliding moeten meer bezoekers trekken.

Nepal wil het kleine bergplaatsje Manang verbinden met het nationale wegennetwerk. Manang is het beginpunt voor vele tochten door de Himalaya en is tot nu toe alleen bereikbaar per helikopter of te voet. Er liggen ook plannen klaar voor golfbanen, projecten voor avontuurlijk toerisme, themaparken en hotels. De regio hoopt zo meer rijkere toeristen aan te trekken, in plaats van de backpackers die de route nu overspoelen.

Wisselwerking
Volgens Aditya Baral, adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nepal, streeft het land naar een goede wisselwerking tussen economische ontwikkeling, toerisme en het milieu. 'We willen meer verschillende toeristen aantrekken', aldus Baral. 'Dat moet gebeuren door meer pretparken en adrenalinesporten als bungeejumpen en raften aan te bieden.'

Vijf dagen
De Annapurnaroute wordt al sinds 1977 door backpackers bewandeld. Op dit moment doen wandelaars gemiddeld vijf dagen over de route om Manang te bereiken, daarna doen ze er nog eens twee weken over om in Pokhara aan te komen. Een deel van de weg naar Manang is al aangelegd en uiteindelijk zal de rest van de route volgen.

Heftige reacties
Voorstanders zeggen dat de plannen van essentieel belang zijn voor het voortbestaan van de dorpen in de Himalaya en het toerisme in het gebied, maar milieubeschermers en wandelaars reageerden heftig op de voornemens. Het Annapurna Conservation Area Project vreest dat alleen de grote touroperators winst zullen maken uit de toeristische activiteiten. De organisatie van speciale activiteiten als golfen en paragliding zou voorbehouden zijn aan een aantal gespecialiseerde touroperators en enkele duurdere hotels.

Minder inkomsten
De aanleg van de nieuwe weg zal bovendien betekenen dat die binnen de kortste keren vol zal staan met bussen, taxi's, motoren en trekkers, wat ook zijn weerslag heeft op de natuur. Voor de aanleg van de weg zullen bovendien veel wilde dieren en planten het veld moeten ruimen. Ook de dragers en gidsen in de regio zullen een deel van hun inkomsten zien wegvloeien.

Foto's
De hoofdfoto en de eerste drie foto's van de onderstaande beelden zijn gemaakt door reisreporter Monike. De andere foto's zijn gemaakt door Dickverton en Nicole Franken! Meer Nepal foto's bekijken van Columbus reisreporters? Klik hier!