Zo doe je Fjord Noorwegen búíten de gebaande fjorden image
Lkoedam

Zo doe je Fjord Noorwegen búíten de gebaande fjorden

Toe aan rust en ruimte? Zonder je dan af in de minder bekende fjorden van het Noorse fjordengebied en ga met Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa, ongestoord op ontdekking uit.Zo peddel je weg van de menigte (Foto: Buro Scanbrit)1. Peddel weg van de massa in de NærøyfjordSpiegeltje, spiegeltje aan de wand, de Nærøyfjord is de mooiste fjord van het land. Ongebaand is deze smalle, 17 kilometer lange vertakking van de Sognefjord dan ook niet écht te noemen. Gelukkig weten wij een alternatief voor de populaire cruises op deze beeldige fjord: een kajakexcursie. Puurder dan tussen de ontzagwekkende, 1700 meter hoge kliffen door het water glijden, wordt het simpelweg niet. Grootste voordelen: tijdens deze excursie peddel je letterlijk weg van de menigte en je bent niet gebonden aan boottijden. Er is slechts plaats voor tien deelnemers, wat de groep klein en overzichtelijk houdt. Kajakervaring is niet vereist; de gids, die onderweg honderduit vertelt over de omgeving, helpt je op gang. Het startpunt is het dorpje Gudvangen aan het uiteinde van de Nærøyfjord en onderweg maak je een of meerdere stops op plekken die alleen per kajak bereikbaar zijn, vanaf € 102 p.p.

Zo bekijk je de kolonie papegaaiduikers van dichtbij (Foto: Buro Scanbrit)2. Zie ze vliegen op RundeVogelliefhebber of niet, als je de kans krijgt om een kolonie papegaaiduikers van dichtbij te zien, zeg je geen nee. Een van de beste plekken in het fjordengebied om de koddige vogels met feloranje snavels te observeren is vogeleiland Runde, ten zuidwesten van Ålesund. In het voorjaar is het er een drukte van jewelste, als 700.000 zeevogels er hun heil zoeken. Dit rotsachtige eiland maakt onderdeel uit van de Herøy-archipel en staat door middel van bruggen in verbinding met het vasteland. Je kunt er dus heen rijden. Maar wij hebben een spectaculairder idee: een RIB-bootsafari. Tijdens deze safari op zee scheer je in een pijlsnelle en wendbare rubberboot - een RIB-boot - langs de dichtbevolkte vogelkliffen van Runde. Tijdens de safari ga je ook nog op zoek naar zeearenden en zeehonden, vanaf € 102 p.p.

Zo verken je de Sognefjord per zodiac (Foto: Buro Scanbrit)3. Hang de snelheidsduivel uit in de SognefjordIs een kajaktocht in het fjordengebied nét wat te actief en een cruisetocht nét wat te kneuterig voor je? Dan weten wij de perfecte tussenoplossing: verken Fjord Noorwegen per zodiacboot, je weet wel, zo’n opblaasbaar bootje. Deze bloedstollende tocht gaat van start in Flåm en beperkt zich niet alleen tot de Aurlandsfjord, maar richt zich ook op de smalle Nærøyfjord en de uitgestrekte Sognefjord. Hier en daar mindert de kapitein vaart om je iets te vertellen over de fjorden, de historie van het gebied en het wildlife. Wist je bijvoorbeeld dat tot diep in de fjorden bruinvissen, dolfijnen, zeehonden, otters en adelaars voorkomen? Vanaf € 78 p.p.

Zo ervaar je de Flåmbanen​ op unieke wijze (Foto: Buro Scanbrit)4. Klim in het zadel in de bergen bij FlåmOok met de Flåm in de pijp door het Noorse berglandschap? Stap dan in het pittoreske dorpje Flåm op de Flåmbanen, voor de steilste (en mooiste) treinrit van EuropaDit zijn dé periodes om Fjord Noorwegen te bezoekenHet fjordtoerisme bereikt zijn piek in juli. Maar wist je dat het gebied ook búíten het hoogseizoen goed te bereizen is? Dus: wil jij in alle rust genieten van het West-Noorse natuurschoon? Boek je reis dan in de periode mei-juni of augustus-september. Hoewel het er in deze periodes frisser kan zijn dan in juli, kun je de meeste activiteiten gewoon nog ondernemen. Ach joh, laat je niet kisten door het weer. Of zoals de Noren zo mooi zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’Ga voor meer informatie en boekingen naar buroscanbrit.nl/fjord_noorwegen