5 natuurparken die je moet zien voor Trump ze sluit image
Lkoedam

5 natuurparken die je moet zien voor Trump ze sluit

Op het gebied van natuurlijke rijkdom zijn weinig landen zo gezegend als de VS. Zo kun je er kiezen uit 59 national parks en 87 national monuments. Maar als het aan het Witte Huis ligt, verliezen laatstgenoemden hun beschermde status zodat er naar olie en gas kan worden geboord. Bezoek ze nu, vóór ze verdwijnen.



Grand Staircase-Escalante wordt vaak overgeslagen tijdens het Utah-rondje (Foto: Reisreporter jdevaan)



Recentelijk kondigde het Witte Huis plannen aan om Bears Ears National Monument en Grand Staircase-Escalante, die respectievelijk door Trumps voorgangers Obama en Clinton in het leven werden geroepen, terug te schalen. Zodoende kan er in de natuurgebieden in de staat Utah naar olie en gas worden geboord. Het besluit valt samen met de eerder aangekondigde national monuments review, een herziening van de national monuments in de VS. Trumps besluit stuit zowel op protest van milieuactivisten als de inheemse bewoners, zoals de Navajo-indianen. Deze vijf national monuments moet je zien vóór ze gesloten worden.



1. Bears Ears National Monument National Monument



De overblijfselen van de vroegere indianenbewoners zijn nog goed zichtbaar in dit 5500 vierkante kilometer grote gebied in Zuidoost-Utah. Het park werd in 2016 door Obama met veel bombarie geïntroduceerd als national monument, maar staat nu dus alweer op de lijst om geschrapt te worden.



2. Grand Staircase-Escalante National Monument



Grand Staircase-Escalante is een 7000 vierkante kilometer groot gebied in Zuid-Utah, dat bekend staat om zijn gekleurde, natuurlijke ‘traptreden’. Het monument werd in 1996 in het leven geroepen door Clinton. Maar als het aan Trump ligt, wordt het park in grootte gehalveerd. Hierdoor komen archeologische overblijfselen uit de indianencultuur onbeschermd bloot te liggen.





Sequoia National Park wordt vaak overgeslagen tijdens het Californië-rondje (Foto: Reisreporter Dragonfly)



Ook deze national monuments lopen het gevaar om hun beschermde status kwijt te raken:



3. Mojave Trails National Monument



Zandduinen, eeuwenoude lavastromen en bergketens; het 6500 vierkante kilometer grote Mojave Trails behoort tot de mooiste stukken natuur langs de befaamde Route 66. Het gebied werd in 2016 door Obama tot national monument benoemd.



4. Giant Sequoia National Monument



Giant Sequoia National Monument, niet te verwarren met Sequoia National Park, dankt zijn naam aan de sequoia, ’s werelds hoogste boom. Je vindt deze kustmammoetboom, zoals hij ook wordt genoemd, langs de kust van Californië en Oregon. Clinton riep dit park in het leven om de 33 sequoia-boomclusters, die er nog staan, te beschermen.



5. Pacific Remote Islands Marine National Monument



Met zijn omvang van bijna 1.3 miljoen vierkante kilometer is dit national monument ’s werelds grootste beschermde mariene gebied. Het Pacific Remote Islands-gebied, dat zich uitstrekt tussen Amerikaanse overzeese eilanden in de Pacific, werd uitgeroepen door Bush en uitgebreid door Obama. De huidige regering hecht echter meer belang aan het uitbreiden van de commerciële visserij in het gebied.