Help! We stevenen af op een wereld zonder koffie ... image
Lkoedam

Help! We stevenen af op een wereld zonder koffie ...

Hoeveel koffie denk je dat er elke dag wordt gedronken op de wereld? 2,25 miljard! De vraag is daardoor al jaren groter dan het aanbod, wat betekent dat we op een gigantisch tekort afstevenen. Zo redden we ons bakje troost.



Even lekker op het terras neerstrijken voor een koffietje. Herkenbaar? (Foto: Reisreporter JannavEek)



Nederland behoort tot de grootste koffiegebruikers ter wereld. Gemiddeld drinken we 3,7 kopje per dag. We moeten er dan ook niet aan denken dat koffie niet meer verkrijgbaar is. Maar let’s face it: als we in dit tempo doordrinken blijven er geen bonen meer over. Wat is er dan aan de hand? Klimaatverandering! De 20 miljoen kleinschalige boeren die verantwoordelijk zijn voor 80% van de koffieoogst hebben immers geen idee hoe ze zich moeten wapenen tegen de toenemende regenval. Of juist tegen de aanhoudende droogte, die de oogst ruïneert. Ze leggen zich daarom maar toe op boskap voor landbouwgrond of het gebruik van pesticiden. De broeikasgassen die hierdoor vrijkomen, versterken de klimaatverandering weer. Lang verhaal kort: als we niets doen, is het voor de koffieteelt geschikte landbouwoppervlak in 2050 met ruim 50% gereduceerd. Ook vergrijzing speelt parten. De koffieboeren in met name Zuid-Amerika zijn gemiddeld zestig jaar oud en hebben géén opvolger klaarstaan. Werk aan de winkel dus.



Wat kun jij doen?



Jij kunt helpen door een donatie te doen aan de Nederlandse non-profit ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Met het ingezamelde geld traint Solidaridad de komende drie jaar zo’n 8000 koffieboeren in Mexico, Colombia en Peru in klimaatvriendelijke koffieproductie. Hiermee gaan de boeren klimaatverandering tegen, kunnen ze hun gezin onderhouden en voldoen ze aan de alsmaar stijgende vraag.