Reis per trein of fiets door Vietnam image
Lkoedam

Reis per trein of fiets door Vietnam

Onvergetelijk: met de trein of op de fiets Vietnam ontdekken. Reis met de trein naar de hoge bergen in Noord-Vietnam of ontdek de natuur bij Mai Chau op de fiets.



Sapa (Foto: Adri van der Vliet)



Vietnam is de bestemming bij uitstek om door de prachtige natuur te fietsen of met de trein te reizen naar het noorden van Vietnam.



Tijdens mijn reis heb ik vrijwel dagelijks de fiets gepakt: in de prachtige groene vallei van Mai Chau, in de koningsstad Hue en in het sfeervolle stadje Hoi An om lekker naar het strand te fietsen.



Bijna overal in Vietnam zijn fietsen voor een schijntje te huur (meer dan twee euro per dag betaal je niet en vaak hebben hotels gratis leenfietsen). De fietsen zijn soms ingesteld op toeristen (qua hoogte) en soms ook niet (met de knieën in de oren levert hilarische foto's op).





Bijna overal in Vietnam zijn fietsen te huur. (Foto: Gionne van Wijnen, Van Verre)



Een reis door Vietnam is niet compleet zonder een treinreis; een onvergetelijk ervaring. Ik ben met de trein van Hanoi naar het noordelijk gelegen Lao Cai gereisd, vlakbij Sapa. Deze keer had ik gekozen voor een privé-coupé in een eersteklaswagon. Wel wat duurder (al valt het best mee), maar een wereld van verschil in comfort. Geen geluiden van andere reizigers die me wakker hielden, privacy om me om te kleden en even op te frissen in mijn coupé en voldoende ruimte om spullen uit mijn koffer te pakken. Tot mijn grote verrassing stonden er ook wat drankjes en snacks klaar in mijn coupé. Echt vast slapen ging nog steeds niet in de wiebelende trein en om half 6 werd er al op de deur geklopt omdat we bijna bij het eindstation waren, maar wat een mooie ervaring om wakker te worden en de groene rijstterrassen door het raam te zien voorbijkomen. Doordat ik zo vroeg al in Lao Cai was kon ik meteen door naar één van de weekmarkten waar prachtig geklede vrouwen van diverse stammen bijeenkomen om hun waar te verkopen en inkopen te doen. Ik keek mijn ogen uit. Door zoveel mooie nieuwe indrukken was ik de gebroken nacht snel vergeten. Terug van Sapa naar Hanoi heb ik toch voor de busreis gekozen: 4 uur rijden over de nieuwe snelweg!





Op de fiets door Vietnam. (Foto: Gionne van Wijnen, Van Verre)