Vloeistof mee in je handbagage? Binnenkort mag het image
Lkoedam

Vloeistof mee in je handbagage? Binnenkort mag het

Schoenen uit, riem af, laptop in een aparte bak, vloeistof in een afsluitbaar zakje … Het is nogal een gedoe om de veiligheidscontrole door te komen op het vliegveld. Door de komst van deze technologie kun je je laptop en waterfles echter gewoon in je tas laten zitten. Betekent dit het einde van de lange rijen bij de security?



Door de komst van deze technologie, mag je flesje water gewoon mee in je tas (Foto: Reisreporter RReintjes)



Momenteel maken vliegvelden wereldwijd nog gebruik van een ouderwetse screeningstechniek – je weet wel: je bakje met bezittingen gaat door een soort tunnel en de scan van je spullen wordt vervolgens door een medewerker gecontroleerd. Dat kan efficiënter. Grote luchthavens in de VS gaan daarom een nieuwe screeningstechnologie genaamd computed tomography (CT) implementeren. Deze techniek, die 3D-afbeeldingen kan maken van de inhoud van je handbagage, is al goedgekeurd door de Transportation Security Administration (TSA), een agentschap dat toeziet op de veiligheid van reizigers. Volgens de fabrikant Analogic is de CT-scanner veiliger dan zijn voorganger en kan hij gemakkelijker worden doorontwikkeld om ook nieuwe bedreigingen het hoofd te bieden.



Wat betekent dit voor jou?



Op vliegvelden die van de scanner gebruik gaan maken hoef je je apparaten en vloeistoffen niet langer uit je tas te halen bij de veiligheidscontrole. Bovendien hoeven vloeistoffen niet meer in afsluitbare zakjes verpakt te worden. Dit alles moet de wachttijd bij de controle drastisch gaan inkorten. Europese luchthavens houden de ontwikkelingen rondom deze nieuwe technologie nauwlettend in de gaten. Hij is zelfs al getest op Luton Airport, even ten noorden van Londen