Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is ... image
Lkoedam

Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is ...

Elke Columbus-editie staat een nieuw thema centraal. Dat was dit keer 'sublieme citytrips'. Je kon tot 31 oktober aantonen dat jij over de Columbus-factor beschikt. Daar hoefde je alleen maar je beste reisfoto van een local met tip óf review voor in te zenden. De nr. 1 winnaar van de cadeaucheque van CameraTools t.w.v. € 350 is geworden ...



Dit keer was het thema 'sublieme citytrips' (Foto: Columbus Reisreporter Dreamer666)



Wie koos de winnaars?



De jury voor het thema ‘sublieme citytrips’ bestaat uit Columbus-webmaster Saphira Siahaya-Ursepuny en Columbus-ambassadeur Sylvia Overkamp.



------------------------------------



10. Foto - Reisreporter Joostboerman







Sydney, Australië - Na een lange fiets tocht in Amerika en nog een paar weken vakantie ben ik eindelijk aangekomen in Sydney. Elke keer als ik ergens heen reis weet ik weer dat dromen wel uit kunnen komen als je maar wilt. De zwembaden van Sydney vervelen volgens mij nooit. Er zijn een paar waar voor je moet betalen maar deze in Bronte Beach is gratis. Dus als je van zwemen houd is dit een droom om wat baantjes te trekken! Mis het dus ook niet als je naar Sydney gaat.



Juryoordeel: Een leuke budgettip, mocht je je even willen afkoelen in het zwembad in Sydney! Een originele opname van bovenaf. Prachtig zo aan zee gelegen.



9. Review - Reisreporter Zinzi



Kiev, Oekraïne - Kiev wordt maar weinig bezocht sinds de oorlog die in 2014 uitbrak in het oostelijke Donbas. Helaas heeft het conflict al duizenden levens gekost en bleef ook Kiev niet onaangetast bij massale demonstraties op het Meidan-plein, waarbij ruim honderd mensen het leven lieten. Echter, Kiev blijft een uiterst indrukwekkende stad met een beruchte geschiedenis en een eigenzinnig karakter. Het heeft niet echt het aanzien van een Oostblok-stad, maar kan ook niet in West-Europa gedacht worden. De stad heeft onmiskenbaar Slavische trekken, maar straalt tegelijkertijd cosmopolitisme uit. De mengelmoes van culturele invloeden, bouwstijlen en wereldkeukens maakt de stad tot een interessante bestemming voor eenieder die kennis wil maken met een ander gezicht van Europa. Bezoek prachtige, kleurrijke orthodox-christelijke kerken als Saint Sophia en Saint Andrews. Struin door het Lavra-complex en beklim de reusachtige klokkentoren voor een fenomenaal uitzicht over de miljoenenstad en de rivier Dnjepr. Eet fazantenlever en haringkaviaar in traditioneel Oekrainse restaurants of geniet van lamskebab of dumplings uit de Turkse en Georgische keuken. Columbus-factor 5, Cijfer 9



Juryoordeel: Een budget tip buiten de gebaande paden. Goed beschreven met duidelijke plus – en minpunten.



8. Foto - Reisreporter Kburgers1







Oslo, Noorwegen - Oslo is een stad in Noorwegen die veel te bieden heeft op gebied van museums, natuur en gezelligheid. Omdat we 4 dagen in Oslo op een camping, genaamd Bogstad, verbleven hebben we gebruik gemaakt van de Oslo Pass. Je kan een Oslo pass van 24/48/72 uur aanschaffen voor een vast gedrag. Met deze pas heb je toegang tot bijna alle museum's in Oslo en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en ook heen en weer naar de camping. Door intensief gebruik te maken van de pas ben je goedkoper uit dan overal losse toegang voor te betalen. Het leuke is ook dat we zo museums zijn gaan bekijken die we anders hadden overgeslagen: denk aan het Munch-museum, het FRAM-museum of het Nobel Peace centre. Allemaal zeker de moeite waard! Deze foto is gemaakt vanaf het koninklijk paleis in centrum Oslo. Je kijkt vanaf hier de drukke winkelstraat van Oslo in. Omdat het paleis wat hoger in Oslo ligt kan je mooi over Oslo uitkijken. Wij waren helemaal weg van de stad en raden het iedereen aan als ze in Noorwegen zijn om Oslo te bezoeken.



Juryoordeel: Een mooie dieptewerking en kleuren.



7. Foto - Reisreporter Aticketto







Sighisoara, Roemenië - De middeleeuwse bovenstad van Sighisoara is een pareltje. De prachtige gekleurde gebouwen en de hobbelige straatjes zijn fotogeniek en een feest om in rond te dwalen. De meeste bezoeken deze stad terwijl ze op doortocht zijn. Jammer want het stadje is zeker de moeite waard om er ook een nachtje te blijven slapen. Plak je er nog een nachtje aan vast dan kun je wat kleinere dorpjes bezoeken in de buurt zoals Biertan en Saschiz. Op deze foto zie je een paar bezienswaardigheden.



Je ziet op deze foto van beneden naar boven; De straat met kleurige huisjes zijn vooral restaurantjes, winkeltjes en casa’s. Het roze huis in het midden is Casa Savri. Hier hebben wij geslapen en was echt perfect. Er lopen verschillende paden naar de bovenstad en ze hebben allemaal hun eigen leuke doorkijkjes. Het grote gebouw in het midden is het gemeentehuis. Deze kun je op zich niet bezoeken maar wel de tuin die je ziet. Het is gewoon openbaar en je hebt een prachtige uitzicht op de rest van de stad. Links daarvan zie je de kloosterkerk. Deze was dicht toen wij er waren dus ik weet niet of je deze kan bezoeken. Achter deze kerk zie je nog net de toren van de Clock Tower. Dit is het mooiste gebouw van Sighisoara en huisvest tevens het stadsmuseum. Vanuit de toren heb je dan ook een 360 graden uitzicht op de stad. Helemaal op het hoogste punt zie je de Bergkerk die prachtige goed bewaarde fresco’s heeft en een crypte. Bezoek ook zeker het bijbehorende kerkhof. Neem de scholierentrap naar boven en ga via de begraafplaats weer naar beneden.



Juryoordeel: Mooie beeldopbouw en compositie. Een prachtig standpunt gekozen om dit geheel op beeld te krijgen.



6. Foto - Reisreporter Marcvankessel







Las Vegas, Verenigde Staten - Las Vegas leent zich heel goed voor een citytrip. Uiteraard gezien vanuit de VS, want vanuit NL is het qua afstand en qua vliegprijs te veel van het goede om hier 3 dagen te verblijven. Maar trek je rond door de VS, dan is een paar dagen Las Vegas een leuke en afwisselende optie. De accommodatie is in verhouding met de rest van het land stukken goedkoper en de voorzieningen zijn van een hoogwaardig nivo. Je moet er natuurlijk alleen wel van houden. En oppassen voor malloten in een hotelkamer met een wapen arsenaal. Maar voor de rest is het alsof je je begeeft in de Efteling voor volwassen.



Juryoordeel: Prachtige bewerking en kleuren. Kenmerkend al die neon-lichten voor Vegas!



5. Foto - Reisreporter Dianadm







Dubrovnik, Kroatië - Dubrovnik is een mooie, historische stad en een bezoek aan de stad is meer dan de moeite waard. Verwacht niet dat je hier de enige bent, want het is hier druk, heel erg druk en sinds Dubrovnik te zien is geweest in de tv-serie the Game of Thrones is de populariteit van de stad alleen maar toegenomen.



Om de ergste drukte te ontlopen kun je Dubrovnik het best vroeg in de ochtend of laat in de middag bezoeken. Een stadsmuurwandeling is hierbij een must. Tijdens de wandeling zie je de oude stad (Stari Grad) vanuit een hoger perspectief en krijg je een uniek zicht op de stad. Een andere aanrader is per kabelbaan of tour naar de naastgelegen berg Srd. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad, muur, haven en de heldere blauwe zee.



Juryoordeel: Mooi Idylisch beeld, prachtige tinten vanaf een mooie locatie. Heerlijk zo’n uitzicht …



4. Review - Reisreporter Sidonius



Sint-Petersburg, Rusland - Sint-Petersburg is de tweede stad van Rusland. Een stad die vanuit historisch oogpunt tot de verbeelding spreekt. Ik zie dan vooral een winters St. Petersburg voor me, en dus gingen we in februari. Er lag verse sneeuw, zoals bedoeld. Dan is St. Petersburg als een sprookje. Het centrum heeft een architectuur en stedenplan dat is geïnspireerd op de grachtengordel in Amsterdam. Tsaar Peter de Grote is hiervoor verantwoordelijk. Met bevroren stadsgrachten en een grotendeels bevroren Neva, de rivier waaraan Sint-Petersburg is gebouwd, is de stad in de winter betoverend mooi. Natuurlijk bezoek je de culturele hoogtepunten zoals de Hermitage (Winterpaleis van de tsaar), de prachtige kerken en kathedralen, de musea. En de beroemde metro (lijn rood!) met zijn schitterende Art Deco stations is een must. Maar om de sfeer en de geschiedenis van de stad te proeven en te begrijpen vind ik de stadswandeling langs de helden en sporen uit de romans van de schrijvers Dostojevski en Pushkin een aanrader buiten de gebaande paden. Je komt dan op plekken waar je anders niet zou komen. Een balletvoorstelling bijwonen in het Mariinskytheater mag niet aan je lijstje ontbreken. Een leuk alternatief is een voorstelling in het intieme en prachtige Hermitagetheater in de Hermitage. Ga je liever in de zomer naar Sint-Petersburg? Maak dan de bruisende Witte Nachten mee in juni/juli, als het maar niet donker wordt. Dan wordt er ook het Witte Nachten Festival gehouden met veel dans en muziek. Columbus-factor 4, Cijfer 10



Juryoordeel: Een uitgebreide review met hele fijne tips. Juist als Columbus-lezer zijn deze goed te gebruiken, omdat je hier toch buiten de gebaande paden treedt. Fijn geschreven! Dit maakt je enthousiast.



3. Foto - Reisreporter ChristaThieme







Praag, Tsjechië - Praag heeft mij verrast! Een prachtige stad waar de cultuurliefhebber kan genieten van Middeleeuwen, Gotiek, Renaissance en een vleugje Communisme. Het centrum is een stad van architectonische tierelantijn want elk gebouw is wel op één of andere manier versierd. Niet alleen de stad zelf is mooi, maar ook de Tsjechen zijn een geweldig volk. De straten zijn schoon ondanks de horden toeristen die er dagelijks rondlopen. En niet alleen het centrum wordt proper gehouden, ook in de buitenwijken, de parken en in de natuur vind je vrijwel geen afval. De Tsjechen staan in de metro, net zoals in Engeland, netjes aan één zijde op de roltrap zodat de haastige medemens er gemakkelijk langs kan… Geen idee trouwens waarom je in de metro haast zou hebben, want bijna elke 5 minuten komt er wel een trein aan. Ook bij het in- en uitstappen wordt er ruimte vrij gehouden en mocht het daarvoor te druk zijn, dan stapt de Tsjech gewoon even uit de trein om op het perron te wachten en stapt daarna weer in. De jeugd staat op voor ouderen en je ziet zelfs vreemden een gesprek met elkaar hebben mits het geluid van de trein en de taal dat toestaat. Het lijkt wel een stapje terug in de tijd, maar dan in positieve zin.



Ook een stap terug in de tijd, maar dan iets onhandiger, is het vele contant betalen. Zeker buiten het centrum zijn er maar weinig mogelijkheden om met een creditcard te betalen. Zorg er dus voor dat je genoeg Tsjechische kronen op zak hebt, want euro’s willen ze liever niet! Hetzelfde geldt voor het beheersen van de Engelse taal. In veel Europese steden kan je jezelf tegenwoordig gemakkelijk verstaanbaar maken in het Engels, maar in Praag valt dat best tegen. De meeste oudere Tsjechen kennen nauwelijks Engels en de jeugd kan het slechts iets beter. Ik vermoed dat de generatie vloeiend sprekende Tsjechen op dit moment nog op de middelbare school zit…



Maar nog even terug naar wat er dan wél zo geweldig is aan Praag. Wij waren er hartje zomer en hadden heerlijk warm en zonnig weer. En dat zorgt er voor dat je in de zwoele avonden lekker kan flaneren door de oude charmante straten, genieten van een koud biertje op een terrasje of lekker in een van de vele bootjes over de Moldau kan varen (de lichtstrepen op het water worden door de verlichte bootjes veroorzaakt). De Praagse burcht is ‘savonds prachtig verlicht en draagt zeker bij aan de sfeer. De hoeveelheid mensen cq toeristen dragen ook bij aan de sfeer, want ondanks dat het druk is, loop je niet in drommen door de straten. Er zijn genoeg rustige plekken te vinden om de zeer gevarieerd geklede mensenmassa op respectabele afstand te bekijken. De opbouw van het centrum is ook zeer compact, dus alles is min of meer op loopafstand. Torens, kerken en paleizen voor de historische honger, theaters, kunstobjecten en bibliotheken voor de cultuur opsnuivende medemens, winkels en winkelcentra voor de shop-a-holics onder ons. Alles lekker dichtbij. En mocht er iets toch te ver wandelen voor je zijn, dan kan je altijd nog de tram, metro of bus nemen. Praag is een goedkope stad qua eten en drinken maar ook het openbaar vervoer is in verhouding goedkoop.



Juryoordeel: Mooie scherpe dynamische avondopname. De verlichtingen geven het beeld een mooie sfeer.



2. Foto - Reisreporter Esthers







Panama-Stad, Panama - Vanuit het vissershaventje in het oude deel van Panama stad (Casco Viejo) heb je een mooi uitzicht op de hoogbouw van het nieuwe gedeelte van de stad. In het haventje is het druk met het aan land brengen van alle zojuist gevangen vis. Bij de visafslag heb je talrijke kleine eettentjes waar je heerlijk vis kunt eten.



Juryoordeel: Het contrast in deze foto van oud en nieuw is erg mooi, het dagelijkse leven en daarachter de skyline met de zware wolkenpartij maken het plaatje af.



1. Foto - Reisreporter KarinM







New York, Verenigde Staten - Bovenop het Empire State Building, kijkend in de richting van Battery Park, in de richting waar nu het One World Trade Centre boven alles uittorent. Ik blijf me verbazen, geniet van het uitzicht naar alle kanten, ben ruim anderhalf uur boven om van deze concrete jungle te genieten.



Met een liedje in mijn hoofd:



New York, concrete jungle where dreams are made of

There's nothing you can't do

Now you're in New York

These streets will make you feel brand new

The big lights will inspire you

Hear it for New York, New York, New York


(Empire State of Mind, Alicia Keys)



Juryoordeel: Een oprechte uitblinker, prachtige tinten met mooi licht en een goed gekozen compositie. Het uitzicht is fantastisch!