Een stukje Engeland in Maleisië image
Lkoedam

Een stukje Engeland in Maleisië

De hooglanden van de Cameron Highlands zijn heerlijk koel. Nou ja, vergeleken met de rest van Maleisië in ieder geval wel. Vandaar dat de Engelsen hier, toen Maleisië nog een kolonie van Engeland was, graag in de weekeinden naartoe gingen.The Old Smokehouse (Foto: Van Verre)Ze bouwden hier vakantiehuizen in die leuke Engelse Tudor stijl (wit met zwarte vakwerk huizen). En ze gingen thee verbouwen, want het koelere klimaat is hier ook erg geschikt voor.Tijdens een reis over het Maleisisch schiereiland kun je de Cameron Highlands niet overslaan. Waarom niet? Alleen al vanwege het enorme contrast met de rest van het land. Glooiende hellingen bedekt met groene thee, en ook stukken 'plastic jungle': rijen kassen waarin o.a. aardbeien verbouwd worden. En daar tussenin dus die huizen in Tudor stijl.

De theevelden in de Cameron Highlands (Foto: Van Verre)De taxi slingert omhoog naar de Cameron Highlands. Ik kijk mijn ogen uit. Langs de weg dorpjes van de oorspronkelijke Orang Asli bewoners, en heel veel groen. En dan de theevelden. Wauw! Even stoppen voor een foto (de eerste van vele). De taxi brengt me naar 'The Old Smokehouse'. Eén van de bijzonder hotelletjes in de Cameron Highlands; een stukje Engeland in Maleisië. Het wit met zwarte vakwerkhuis wordt omringd door een kleurrijke tuin. Binnen wacht een butler me op, strak in het pak, met een kopje thee. Van binnen is de inrichting echt Engels: grote fauteuils, donker meubilair, kleedjes en schilderijtjes met Engelse jachttaferelen aan de muren.

Gasten genieten van een High Tea (Foto: Van Verre)'s Middags geniet ik van een High Tea met scones en clotted cream in de bloemrijke tuin, en 's avonds eet ik een Beef Wellington in het restaurant. Ik sluit mijn ogen in een heerlijk hemelbed, en als ik de volgende ochtend uitgerust wakker word moet ik even diep nadenken waar ik ook alweer ben. Een paar maanden geleden was ik namelijk op vakantie in Wales....