Kostbaarste schat óóit gevonden! Hier ligt hij image
Lkoedam

Kostbaarste schat óóit gevonden! Hier ligt hij

Een team van Duitse historici en schatzoekers weet het zeker: ze hebben naar eigen zeggen de legendarische, Russische amberzaal gevonden. De geschatte waarde ervan? € 225 miljoen! Hier ligt hij.



Typisch Duits, het Zwickau-gebied in Oost-Duitsland (Foto: gravitat-OFF, Flickr)



De amberzaal (of barnsteenkamer) wordt gezien als ’s werelds belangrijkste kunstschat. Dit barokke meesterwerk bestaat volledig uit amber, goud en kostbare edelstenen. Er wordt gezegd dat de kamer felgoud blinkt als de 565 kaarsen worden aangestoken. De verblijfplaats ervan is sinds de Tweede Wereldoorlog echter onbekend, nadat Duitse troepen de kamer in beslag hadden genomen en terug hadden gestuurd naar het Reich. De kunstschat geldt al ruim 75 jaar als een Eldorado voor schatzoekers. Niet gek als je je bedenkt dat de amberzaal naar schatting € 225 miljoen waard is.



Gevonden



De drie Duitse schatzoekers Günter Eckardt (67), Peter Lohr (71) en Leonhard Blume (73) zijn ervan overtuigd dat de vermiste amberschat in de Prinsengrot in de Hartenstein-bergen nabij Dresden is verstopt. Hoe ze daarbij komen? Het Hartenstein-grottencomplex werd ten tijde van de oorlog gebruikt door wetenschappers, maar alle bewijsstukken van hun aanwezigheid in de grotten is op mysterieuze wijze verdwenen uit de archieven. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat er in een tunnel door de berg in 1945 een trein is gestopt die afkomstig was uit het toenmalige Köningsberg (Kaliningrad). Köningsberg was destijds de hoofdstad van Oost-Pruisen, waar de amberzaal ten tijde van de verdwijning werd opgeslagen. Ook zijn er aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat er kratten zijn verplaats met behulp van stalen kabels. Ten slotte heeft een nog levende, betrouwbare bron de verblijfplaats van de schat bevestigd. De autoriteiten hebben de drie onderzoekers, naar aanleiding van de recente ontwikkelingen, toestemming gegeven om een zoekexpeditie uit te voeren in het grottenstelsel. De berg is inmiddels gescand met behulp van (geo)radartechniek. En wat bleek: er bevinden zich geheime tunnels en bunkers in de berg, die worden beschermd door diverse boobytraps. Het kan bijna niet anders: ’s werelds kostbaarste kunstschat staat op het punt om gevonden te worden.