7x waarom Guatemala perfect is voor een budget rondreis image
Lkoedam

7x waarom Guatemala perfect is voor een budget rondreis

De hoogste vulkanen en de diepste meren, maar ook de oudste cultuur én de vriendelijkste mensen. Tel daarbij op de ondoordringbare jungle, eeuwenoude ruïnes en unieke inheemse culturen en je zult met ons eens zijn: dit Latijns-Amerikaanse land is een knaller! 7 redenen om er te gaan rondreizen.De Guatemalteken verwelkomen je met open armen (Foto: Columbus Travel © Rogier Timmermans)1. Bespaar op je reiskostenSamen met Nicaragua behoort Guatemala tot de betaalbaarste bestemmingen van Midden-Amerika. Als rondreiziger kom je er al rond voor ongeveer € 20 per dag. Reken maar uit: een kamer met (gedeelde) badkamer kost je gemiddeld € 10 en bij de stalletjes op straat scoor je al een dagmenuutje voor circa € 2,50. In restaurants betaal je € 6 of meer.2. Reis rond in een chickenbusIn Guatemala reis je het goedkoopst en avontuurlijkst per openbaar vervoer; de ‘chickenbus’, die minder dan een euro per uur kost, komt echt overal, rijdt vaak en de hele dag door. Chickenbussen zijn voormalige schoolbussen uit de VS, die in Guatemala worden gebruikt voor het openbaar vervoer. Je herkent ze aan hun felle kleuren en omslachtige geluidssystemen.Columbus-tip: Probeer chickenbussen in het centrum van de hoofdstad en op achterafweggetjes in de heuvels te vermijden; ze zitten vaak bomvol en er worden regelmatig zakken gerold.  3. Verblijf in een sfeervolle accommodatieBudgetaccommodaties zijn er in vele soorten en maten, van stapelbedden tot tweepersoonskamers met gedeelde badkamers en luxueuze privékamers. Uiteraard geldt: hoe minder privacy, hoe minder je kwijt bent.Columbus-tip: El Hostal in Antigua – een koloniaal pand met binnentuin –, El Retiro in Lanquin – een privébungalow aan de oever van de rivier – of La Iguana Perdida aan het Atitlanmeer – goed verstopt, want uitsluitend per boot bereikbaar. 

Aan de westkust leeft men nog steeds naar oude gebruiken (Foto: Columbus Travel © Rogier Timmermans)4. Leer SpaansDankzij het duidelijke accent en de relatief langzame spraakpatronen, behoort Guatemala tot een van de beste Spaanstalige landen om Spaans in te leren, voor ieder niveau en budget. Er zijn bijvoorbeeld meer talenscholen dan tortilla-restaurantjes in Antigua, dus het beste kun je dit ter plekke regelen.Columbus-tip: Wil je liever les op een plek aan het strand of zonder taaltoeristen? Ga dan naar Proyecto Linguïstico Monterrico in Monterrico.5. Eet lokale gerechtenHoewel het land niet noodzakelijkerwijs bekend staat om zijn keuken, bevatten de lokale gerechten enorm veel smaak, van vers street food tot vegetarische restaurantjes. Door de Spaanse en Maya-invloeden wordt de Guatemalteekse keuken desalniettemin gezien als een van de smaakvolste van Midden-Amerika.Columbus-tip: Onze favoriete eettentjes aan de westkust: Monoloco in Antiguaplatos typicos op het dakterras met uitzicht op de vulkanen –, La Cocina de Lola in Antigua – een van de meest romantische restaurants van de stad – en Johnny’s in Monterrico – de pescado entero zwemt er praktisch je bord op.

Aan actieve vulkanen geen gebrek in Guatemala ... (Foto: Columbus Travel ©)6. Beleef outdoor avonturenBen jij een actieve reiziger? Dan kom je in Guatemala ruimschoots aan je trekken. Doe bijvoorbeeld aan tubing, caving of trekking door de jungle. Of beter nog: beklim een van de vele, actieve vulkanen.Columbus-tip: Wil je een actieve vulkaan onder je ‘voelen’ en de kans hebben om lava te zien; beklim dan Pacaya. Goed te doen in 4,5 uur. Ervaren hikers kunnen kiezen voor de zwaardere klim naar de niet-actieve vulkaan Acatenango. Je kunt er ook voor kiezen om halverwege de vulkaan te overnachten.7. Maak kennis met de Maya-beschavingAlleen de ruïnes van Tikal zijn de reis naar Guatemala al waard. In tegenstelling tot nóg drukker bezochte Maya-ruïnes in buurlanden, heeft Tikal zijn mystieke karakter enigszins weten te behouden.Columbus-tip: Je vermijdt de drukte door vroeg in de ochtend te gaan. De dagtrippers komen pas in de vroege middag aan vanuit Antigua en andere populaire oorden. Tot dan is het er redelijk goed te doen. Sommige toeristen denken slim te zijn door een duurder zonsopkomstkaartje te kopen, maar in de regel is de jungle rond die tijd bedekt met een dikke laag mist.