Een negatief reisadvies. Hoe serieus is dat? image
Midasket

Een negatief reisadvies. Hoe serieus is dat?

Je hebt vast weleens van een negatief reisadvies gehoord. Misschien ben je zelfs al eens op een bestemming geweest met een negatief reisadvies. Maar hoe serieus moet je het advies van de overheid nou eigenlijk nemen?



Via de app van Buitenlandse Zaken kan je altijd snel checken hoe een land erbij staat (Foto: Reisreporter jacomien)



Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat uit vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Bij groen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's, bij geel zijn er veiligheidsrisico’s die afwijken van wat er in Nederland geldt. Heeft een land een oranje kleurtje? Dan raadt het ministerie alle niet-noodzakelijke reizen af. Bij rood is het simpel: niet gaan.



Waar wordt zo’n advies op gebaseerd?



Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet Nederland als de groennorm en alles wat daarvan afwijkt kan een kleur krijgen. Er is veel contact tussen ambassades, inlichtingendiensten en lokale autoriteiten om zo’n advies tot stand te laten komen. De kleur van een land kan veranderen door een terreurdreiging, maar ook natuurrampen en gezondheidsrisico's spelen een rol.



Verzekering



Besluit je tóch naar een land te gaan met een oranje of rood advies, informeer dan bij je reisverzekering of je dekking nog geldig is. In sommige gevallen wordt er niks vergoed als je schade hebt die bijvoorbeeld is veroorzaakt door een terroristische aanval. Mocht je op vakantie zijn en er komt dán pas een acuut rood advies, dan sta je er niet alleen voor. Wel wordt verwacht dat je het land dan zo snel mogelijk verlaat. En dat is misschien maar beter ook ...



Reisadvies negeren



Je zou niet de eerste zijn die het advies van de overheid negeert en toch naar plaats van bestemming gaat. Sjaak Rijke besloot in 2011 samen met zijn vrouw naar het roodgekleurde Timboektoe te gaan en werd gegijzeld. Bijna drie en een half jaar later kwam hij vrij. Het blijft altijd je eigen keuze of je het advies opvolgt of niet. Met een beetje gezond verstand en genoeg research over het land moet je al een heel eind komen.