Zo red je de gorilla met je afgedankte telefoon image
Midasket

Zo red je de gorilla met je afgedankte telefoon

Ieder jaar worden er dieren toegevoegd aan de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Gelukkig zijn er initiatieven waardoor wij met z'n allen iets terug kunnen doen. Wist je bijvoorbeeld dat we met onze afgedankte telefoon de laaglandgorilla kunnen redden?



Dag in, dag uit zijn mijnwerkers op zoek naar coltan in het leefgebied van gorilla's (Foto: Reisreporter michael)



Coltan is een metaalsoort die wordt gebruikt in mobiele telefoons. De grootste voorraad coltan bevindt zich in Afrika. Er vindt dan ook op grote schaal illegale mijnbouw plaats, wat ten koste gaat van het leefgebied van de Afrikaanse gorillapopulatie. 



Gorilla als hoofdgerecht



Het leefgebied van de gorilla’s wordt dus steeds kleiner, waardoor het aantal gorilla’s zichtbaar afneemt. Met name de laaglandgorilla heeft het zwaar te verduren; de populatie is reeds met 80% afgenomen. En alsof dat nog niet erg genoeg is staan de dieren ook nog eens op het menu van de mijnwerkers in het gebied. Zij zijn voor hun voedsel immers aangewezen op de jungle.



Recycle je telefoon



Door je telefoon te recyclen help jij een handje mee. Zelfs wachten met de aanschaf van een nieuwe telefoon kan er indirect voor zorgen dat de vraag naar coltan afneemt. Je kunt je telefoon laten recyclen bij inzamelpunten.