Ontruiming om bestraalde vrouw image
Jan-Petra

Ontruiming om bestraalde vrouw

Een Russische vrouw die in Zuid-Korea was bestraald, heeft vorige week ervoor gezorgd dat de luchthaven van Vladivlostok ontruimd moest worden. De alarmbellen waren afgegaan omdat rondom de vrouw vijftien keer zoveel radioactiveit als normaal werd gemeten.

De medewerkers van de Russische luchthaven hadden eerst niet door waar de hoge radioactieve waarde vandaan kwam. De luchthaven werd weer vrijgegeven toen artsen uit Zuid-Korea bevestigden dat de vrouw was bestraald. De Russische was behandeld met iodine-131. Dit radioactieve medicijn blijft niet lang in het menselijk lichaam achter. Waarschijnlijk kan de vrouw over een maand weer probleemloos reizen.

Doktersverklaring
Als je onder behandeling bent van een arts en je gebruikt speciale medicijnen, vergeet dan nooit je doktersverklaring als je op reis gaat. Zo loop je minder kans om voor nare verassingen te komen staan. Sommige geneesmiddelen die in Nederland normaal verkrijgbaar zijn, kunnen op de lijst met verboden middelen staan in sommige landen. Zo is het in Dubai bijvoorbeeld verboden om anti-depressiva of codeïne, een veel gebruikte stof in hoestdrank, mee te nemen.