Zo kom je probleemloos de douane door. 10 regels image
Midasket

Zo kom je probleemloos de douane door. 10 regels

De lange wachtrijen aan de douane zijn voor menig reiziger een maar al te bekend fenomeen. Om ervoor te zorgen dat je niet nóg langer moet wachten is het handig om bepaalde regeltjes in je oren te knopen. Als je je aan deze tien gedragsregels houdt sta je binnen een mum van tijd aan de overkant van de (denkbeeldige) grens.



Op veel vliegvelden vind je borden met douaneregels (Foto: priceminister, Flickr)



1. Geld op zak



Het is altijd handig om cash geld bij je te hebben, want het kan te allen tijde van pas komen. Maar je hoeft ook weer niet te overdrijven. Als je met meer dan € 10.000 aan komt zetten bij de douane, word je onmiddellijk apart genomen. Het ziet er ook wel enigszins verdacht uit, vind je niet? Als je een dergelijke som geld tóch mee wilt nemen als zakgeld, geef het dan aan bij de douane.



2. Terugkomen uit bepaalde landen



Sommige landen kampen met drugsproblemen. Het kan ertoe leiden dat jij en je bagage extra goed doorzocht worden als je huiswaarts keert. In Panama, als vakantieland steeds populairder onder Nederlanders, maken ze bijvoorbeeld gebruik van drugshonden. Geef eerlijk antwoord als ze je een aantal vragen stellen. En verlies nooit, maar dan ook nóóit, je bagage uit het oog. Er bestaat altijd een kleine kans dat ermee gesjoemeld wordt.



3. Reizen met je huisdier



Bij het vervoeren van je huisdier komen behoorlijk wat regels kijken. Zo moet je kat of hond binnen de EU zijn ingeënt met de juiste vaccinaties. Neem je je huisdier mee naar een bestemming buiten de EU, klop dan even aan bij de ambassade van het land in kwestie. Vraag of er nog extra eisen worden gesteld. Niet álle dieren mogen mee aan boord. Check de site van de Rijksoverheid als je wilt weten welke dieren worden toegelaten.



4. Shoppen, shoppen en nog eens shoppen



Heb je er wel eens bij stilgestaan dat sommige landen een limiet hanteren aan het totaalbedrag van belastingvrij ingekochte artikelen? Dit geldt bijvoorbeeld voor de V.S. De exacte regels en limieten kun je nalezen op de site van Customs and Border Protection. Stel nou dat je de EU verlaat via een ander land dan waar je je belastingvrije inkopen hebt gedaan, vul dan even een Easy Tax Free formulier in.



5. Paspoortstempels



Een paspoortstempel is toch maar een paspoortstempel, zou je zeggen? Toch doen ze in sommige landen moeilijk over een stempel van een ‘vijandig’ land. Probeer je in het Midden-Oosten maar eens onder een stempel uit Israël uit te lullen. In Israël geven ze nu zelfs losse papiertjes met paspoortstempels uit, zodat je niet later in de problemen raakt.



6. Gebruik van je camera in de rij



Leuk, zo’n kliekje in het vliegveld van de heen- of terugreis. Wees er echter voorzichtig mee. In landen als de V.S. wordt het namelijk niet op prijs gesteld. Je telefoon of camera kan zelfs in beslag worden genomen en of je hem dan nog terugziet …



7. Planten, bloemen en groente



Een bloemetje meenemen voor het thuisfront? Vergeet het maar, want ook daar zijn allerlei regels op van toepassing. Voor de invoer van veel planten, bloemen en groente heb je een certificaat nodig.



8. Wandelschoenen



Stevige wandelschoenen zijn wat ons betreft onmisbaar op reis. De douanes van bepaalde landen kunnen er echter voor kiezen om je schoenen aan een grondige inspectie te onderwerpen. Ze worden binnenstebuiten gekeerd en soms zelfs in beslag genomen. Waarom? Omdat de angst bestaat dat je schadelijke grond, zaden, etc. meevoert uit een ander land.



9. Spontaan geboekt



Je hebt in een impulsieve bui een trip geboekt en je besluit ter plekke waar je gaat overnachten. Niet handig als je naar de V.S. reist. Je zult namelijk een formulier in moeten vullen met je verblijfplaats. Je kúnt natuurlijk een beetje valsspelen. Maar zorg dan wel dat je een bestaand adres bij de hand hebt van een bestaande accommodatie, ook al breng je er niet de nacht door.



10. Eten meenemen



Eten meenemen in het vliegtuig blijft twijfelachtig. Voordat je het weet moet je naar een achterafkamertje waar je broodje ham wordt ontleed. Het geldt zowel voor voorverpakt voedsel als verse producten. Lees je dus goed in of riskeer het niet.