Gezond eten op reis doe je zo! 8 eenvoudige tips image
Corrie de Winter

Gezond eten op reis doe je zo! 8 eenvoudige tips

Je hebt het hele jaar uitgekeken naar je reis en het is dan ook verleidelijk om met volle teugen te genieten van al het lekkers dat je voorgeschoteld wordt. Maar wat nu als wij je vertellen dat je ook op een gezonde manier je buikje rond kunt eten en dus geen extra vakantiekilo’s mee naar huis hoeft te slepen?Gezond eten op reis? Voor veel vakantiegangers is het geen prioriteit (Foto: Reisreporter Rhodaxx)

 

1. Maak een lijstje

 

Houd jij je in Nederland aan een streng dieet of let je simpelweg op je eten? Maak dan alvast een boodschappenlijstje voor op reis met wat je nodig denkt te hebben. Zet het in je telefoon en vertaal het alvast. Zo kun je er in de supermarkt gemakkelijk naar vragen en hoef je niet al te veel af te wijken van je dagelijkse voedselbehoeftes.

 

2. Neem verse snacks mee

 

Over het algemeen is vliegtuigeten niet om over naar huis te schrijven. Zelfs de snacks zijn wat zompig en ongezond. Waarom vul je je handbagage niet gewoon met je eigen snacks? De meeste fruitsoorten, energierepen en nootjes (ongezouten uiteraard) mogen immers gewoon mee aan boord.

 

3. Neem een blender mee

 

Ga jij met de auto op vakantie? Of houd je zeeën van ruimte over in je bagage? Neem een blender mee! En dan het liefst een klein formaatje, dat makkelijk te vervoeren is. Het is toch heerlijk als je iedere dag een smoothie kunt maken van lokaal fruit?

 

4. Neem een koeltas mee

 

Een koelbox is misschien te lomp, groot en zwaar. Maar een koeltas is perfect! Je schaft er al een aan voor circa tien euro en het past prima in je (hand)bagage. Zo kun jij gezond eten en drinken inslaan in de supermarkt en het de hele dag lang meedragen én koel bewaren.

 Vraag eens na aan een local waar je de meest verse producten kunt kopen (Foto: Reisreporter corriedewinter)

 

5. Neem voedingssupplementen mee

 

Maak je gebruik van voedingssupplementen? Zorg dan dat je er genoeg meeneemt op reis. In het buitenland zijn ze immers lang niet overal verkrijgbaar. Het is ook geen slecht idee om wat multivitaminen bij je te hebben, voor het geval het groente- en fruitaanbod te wensen overlaat. Op deze manier weerhoudt niks je van het bereiken van je quota.

 

6. Ontruim de minibar

 

Bier, wijn, chips, nootjes, chocolade … De minibar in je hotelkamer lijkt wel op een snoepautomaat. Haal dat ding toch gewoon leeg en vervang het door je eigen boodschappen. Haal dan wel eerst even een doekje door de koelkast. Spoel je verse eten even af voordat je er je tanden in zet. Het liefst met gebotteld water.

 

7. Sla informatie in

 

Doe navraag bij de locals over de leukste marktjes en winkeltjes voor verse producten. Vraag het bijvoorbeeld aan het personeel in je accommodatie of aan de restauranthouder. Wedden dat je op de bijzonderste plekjes komt?

 

8. Let op je E-nummers

 

E-nummers zijn toegevoegde stoffen in voedingsmiddelen zoals smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Als je een gezonde eet- en levensstijl ambieert kun je deze maar beter vermijden. Oók op vakantie. Er zijn een aantal apps beschikbaar die je hiermee kunnen helpen. Zoek in je app store op ‘E-nummers’ of ‘food additives’. Maar je kunt ook gewoon een uitdraaitje maken en meenemen op reis. Op deze manier kom je er in de buitenlandse supermarkt achter wat er allemaal in de producten zit.