Spelfout op je ticket? Zo voorkom je bijbetalen image
Ralf

Spelfout op je ticket? Zo voorkom je bijbetalen

Een spelfout op een ticket is met één klik op de knop te verhelpen. Toch vragen bepaalde airlines absurde bedragen voor het aanbrengen van een wijziging. We vergeleken de kleine lettertjes en kwamen erachter dat de kosten voor het doorvoeren van een naamswijziging sterk verschillen per vliegmaatschappij.


Heb jij al eens moeten bijbetalen vanwege een spelfout op je ticket? (Foto: chuttersnap, Unsplash)

Deze maatschappijen zijn goed bezig

Gelukkig proberen niet alle vliegmaatschappijen een slaatje te slaan uit typefouten. Zo biedt EasyJet kostenvrije spelfout- en titelwijzigingen aan en riep Wizzair pas geleden een functie in het leven die het mogelijk maakt om één gratis aanpassing te doen aan je geslacht, voor-, tussen- of achternaam. Zelfs ná het online inchecken. Ook KLM kan zich wat ons betreft aan het einde van het jaar nog recht in de spiegel aankijken. Bij ’s lands grootste maatschappij kun je je naam geheel gratis wijzigen via de website of social media. Dit moet dan wel 24 uur vóórdat je incheckt. 

De bedragen die deze maatschappijen vragen kunnen echt niet

De kosten voor een naamswijziging bij Ryanair bedragen maar liefst € 115, tenzij je binnen 24 uur na boeken wijzigingen aanbrengt. Dat is waarschijnlijk méér dan de retourvlucht kostte! 

AIRLINE

KOSTEN NAAMSWIJZIGING

KOSTEN OVERDRACHT

Easyjet

€ 0

€ 25

KLM

€ 0

N.v.t.

Ryanair

€ 115

€ 115

Transavia

€ 50 + prijsverschil

€ 50 + prijsverschil

Vueling

€ 50 + prijsverschil

€ 50 + prijsverschil

Wizz Air

€ 0

€ 45

Hier moet je op letten

  1. Dubbelchecken Check tijdens én direct na het boeken je ticket en neem bij twijfel contact op met de klantenservice of raadpleeg de boekingsvoorwaarden. 
  2. Maak zo snel mogelijk een melding  Kom je een foutje tegen in je boekingsbevestiging? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de luchtvaartmaatschappij. Hoe sneller, hoe beter.
  3. Extra kosten Als je je naam wijzigt via een reisbureau of boekingssite is de kans groot dat je extra wijzigingskosten betaalt.
  4. Prijsvechters Over het algemeen geldt dat het wijzigen van de naam bij budgetairlines, gezien de toch al geringe ticketprijzen, duurder is dan bij grotere maatschappijen. Al spelen sommige prijsvechters hier handig op in door de extra kosten voor naamswijziging op te heffen.
  5. Annuleren Soms kun je zelfs tot twee weken na het boeken nog een annuleringsverzekering afsluiten. Wanneer een vlucht vertraging heeft, geannuleerd wordt, overboekt of omgeboekt is heb je mogelijk recht op compensatie. Dit kun je checken bij de Vlucht Claim Service van de Consumentenbond. 
  6. Een gokje wagen Het is niet verstandig om erop te gokken dat de foutieve naam niet opgemerkt worden. Als ze het wél opmerken word je bij het inchecken zonder pardon geweigerd.