10x Wildlife in Europa door Columbus-Reisreporters image
Lkoedam

10x Wildlife in Europa door Columbus-Reisreporters

Ook in Europa zijn er genoeg bestemmingen waar je van de natuur en wildlife kunt genieten. Onze Columbus Reisreporters hebben prachtige wildlife-fotografie vastgelegd binnen Europa. De 10 mooiste foto's en tips hebben we op een rijtje gezet. De geselecteerde inzendingen leveren extra profielpunten op voor de Columbus Reisreporter.

10. Zomergast in Utrecht gespot





Zomergast. (Foto: Columbus Reisreporter Graaf)



'Bij een mooie zomer horen altijd insecten. Eigenlijk heeft dit woord een negatieve klank, geassocieerd met muggen.

Daarom zullen we dit beestje maar gewoon bij z'n naam noemen; de libelle.

Ik vind ze prachtig om te zien, en af en toe probeer ik er eens eentje te fotograferen.

Geluk hebben als ze even stilzitten.', aldus Columbus Reisreporter Graaf.



09. Wandelen in de Schotse Hooglanden





Wandelen in de Schotse Hooglanden. (Foto: Columbus Reisreporter Hamminga)



'We maakten we een prachtige wandeltocht in de Schotse Hooglanden. Het was windstil, de herfstkleuren gaven het landschap een schilderachtig uiterlijk en de enige passanten die we de hele dag tegenkwamen waren een paar schapen en wat herten. Zo bijzonder ... Het aantal wandelingen hier in de omgeving is ontelbaar: koop een goede stafkaart of loop de lokale Tourist Office binnen en je bent voorzien!', aldus Columbus Reisreporter Hamminga.



08. Op safari in IJsland





Op safari in IJsland. (Foto: Columbus Reisreporter Marjan Stolk)



'Als je IJsland bezoekt is het heel leuk om van hut naar hut te reizen per auto. Het voordeel hiervan is dat deze 'hutten' op de allermooiste locaties liggen en buiten dat is het woord 'hut' wat IJsland betreft een understatement.

Deze accomodaties zijn soms ronduit luxe en van alle gemakken voorzien. Bovendien zijn ze kleinschalig opgezet zodat je heerlijk in alle rust van jouw "eigen" plekje in de IJslandse natuur kunt genieten. Soms zit je midden tussen de schapen, dan weer aan de rand van een meer of je hebt een fantastisch uitzicht op een gletsjer.

Een accommodatie stak, wat ons betreft, met kop en schouders boven de rest uit!



Mjoeyrir vlakbij het plaatsje Eskifjordur in het Noord-Oosten van IJsland is een plek waar je steeds weer terug wilt keren. De hutten staan op een landtong en aan de ene kant kijk je uit over het fjord. De andere kant heeft zicht op de haven en het plaatsje. Als je in je hut bent, die zowel aan de voor- als achterzijde grote ramen heeft voel je je letterlijk omringd door het water. De omgeving is adembenemend en het was daar dat ik het echte safari-gevoel kreeg.

Want door het raam zie je de orka's op korte afstand passeren en langs het strand scharrelde deze jonge poolvos.

Regelmatig probeerde hij schelpdieren op te graven. Als je weet hoe lastig het is om poolvossen te spotten, begrijp je wat een mooie ervaring het is als je ze vlak voor je hut ziet. De buitengewoon vriendelijke eigenaresse, die je zelfs 'nachts wakker maakt als er Noorderlicht te zien is, vertelde dat poolvossen veel langs dit fjord bivakkeren.

En na een mooie dag vol wildlife kun je je naast je hut in de hot-tube laten zakken waar vanuit je uitzicht hebt over het fjord. Terwijl je wacht op het Noorderlicht kan het leven haast niet mooier zijn!', aldus Columbus Reisreporter Marjan Stolk.



07. Op pad in Adamello Brenta





Op pad in Adamello Brenta, Trentino Italië. (Foto: Columbus Reisreporter Moraima)



'De Brentadolomieten behoren tot het natuurpark van Adamello-Brenta,een uniek bergwandelgebied, werelderfgoed van de UNESCO in Trentino, Italië. Vanaf Malga Ritort liepen we naar 'lago Ritort' . Dit bergmeer is de grootste en waarschijnlijk de meest fascinerende van de beroemde 5 meren van Campiglio (Ritort, Lambin, Gelato, Serodoli en Nambino). Onderweg zagen we de mooie rinkelende koebellen. In de zomers worden de koeien naar de hooggelegen weides gebracht en daar worden ze gemolken. In de Brenta Dolomieten leven ook bruine beren, maar de kans dat je er eentje tegenkomt is bijna nul. De koeien kan je wel zien!', aldus Columbus Reisreporter Moraima.



06. Vogelparadijs op de Farne eilanden





Drukte op de Farne eilanden. (Foto: Columbus Reisreporter Corriedewinter)



'De Farne eilanden in Engeland voor de kust bij het plaatsje Seahouses zijn een must voor vogelliefhebbers. De vogelrotsen zitten namelijk vol alken, aalscholvers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen en meer landinwaarts vind je de eidereenden. En om het nog mooier te maken zie je er van mei tot augustus veel papegaaiduikers.



De eilanden zijn met een boot goed te bereiken vanuit het plaatsje Seahouses. Een halve dagtocht duurt vier uur, waarbij je op Staple island en/of Inner Farne van boord kunt. Er zijn nooit grote groepen mensen op de eilanden, dus je hebt de ruimte om de dieren goed van dichtbij te observeren. Grote telelenzen zijn handig, maar niet beslist noodzakelijk. Let op: de sterns kunnen agressief zijn, dus neem hoofdbescherming mee.



Tip: neem de boot naar Newcastle vanuit IJmuiden en maak er een midweek van, waarbij je ook Alnwick, het kasteel van Harry Potter bezoekt. Natuur en cultuur, wat wil je nog meer!', aldus Columbus Reisreporter Corriedewinter.



05. Spot IJslandse paarden





IJslandse paarden. (Foto: Columbus Reisreporter MHanssen)



'Op weg naar de 'Hvítserkur' rots in IJsland die voor vele mensen lijkt op een olifant moesten we geregeld stoppen om van het uitzicht te genieten. De paarden waren het hiermee eens. Weetje: Hvítserkur betekend 'wit shirt', dit vanwege de witte uitslag op de rotsen van de vele vogelpoep.', aldus Columbus Reisreporter MHanssen.



04. Op wandelsafari in Nederland





Op wandelsafari in Nederland. (Foto: Columbus Reisreporter Deerik)



'Op safari in Europa, dit kan ook prima in ons kikkerlandje. Deze vos heb ik gefotografeerd in De Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit is het duingebied tussen Zandvoort en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk, het gemakkelijkst neem je de ingang bij Vogelenzang. In de bronstijd (oktober/november) kan je hier genieten van de Damherten maar er lopen ook een paar vossen rond die niet heel schuw zijn. Ook voor de vogelaars is er best veel te spotten, o.a. de bonte ijsvogel.', aldus Columbus Reisreporter Deerik.



03. Bultruggen spotten in IJsland





Een bek vol knobbels ... (Foto: Columbus Reisreporter Marcvankessel)



'De beste kans om bultruggen te spotten in IJsland is aan de noordkant. Vanuit Akureyri en Husavik vertrekken dagelijks boten voor een 2 uur durende sea-safari. Met name Husavik wordt vaak de Whale watching capital of Europe genoemd. En dat kan ik beamen. In de 2 uur durende tocht (in mei) hebben we er meer dan 10 gezien. Misschien 10x dezelfde, maar toch.



Kenmerkend voor de bultrug zijn de knobbels op zijn bek. Dit zijn soort haarzakjes, waar een korte stijve haar uit steekt die verbonden is met het zenuwstelsel. Ze gebruiken deze haren om bewegingen in het water te detecteren.', aldus Columbus Reisreporter Marcvankessel.



02. Rendieren in Noord Noorwegen





Rendieren in Noord Noorwegen. (Foto: Columbus Reisreporter WKerkhof)



'In Noord Noorwegen heb je grote kans om onderweg rendieren te zien, een prachtig dier wat zich goed weet te redden in de kou! Ze komen hier in het 'echt wild' niet meer voor. De dieren zijn veelal gedomesticeerd, maar lopen vrij rond en bij extreem weer worden ze bijgevoerd. Rond de fjorden bij Tromsø kwamen we een klein groepje van deze mooie grazers tegen.', aldus Columbus Reisreporter WKerkhof.



01. Kuikentje in de duinen van Texel





Kuikentje in de duinen van Texel. (Foto: Columbus Reisreporter ChristaThieme)



'Tijdens onze wandeling met vogelaar Jos, komen we in de duinen van Texel ook dit jonge kuiken tegen. We hebben allemaal een verrekijker van Swarovski Optik meegekregen om de vogels goed te kunnen zien. Maar hier hebben we die niet nodig, want het kuiken zit vlak bij het wandelpad.', aldus Columbus Reisreporter ChristaThieme.