Douane VS eist je wachtwoorden! Zou jij dat geven? image
Lkoedam

Douane VS eist je wachtwoorden! Zou jij dat geven?

Na een inreisverbod voor inwoners van zeven vermeende terroristische landen, heeft de Amerikaanse President Trump volgens anonieme bronnen van The Wall Street Journal nu plannen voor een nieuwe maatregel voor álle reizigers. Dit nieuwe inreisplan machtigt de Amerikaanse douane om je telefoon te doorzoeken en je social-mediawachtwoorden op te eisen. Big brother is watching you!



Naar verluidt wil Trump een nieuwe inreisregeling invoeren (Foto: Michael Vadon, Flickr)



Nieuwe regelgeving voor reizen naar VS



Een reis naar de VS vereiste altijd al een aanvraag van een ESTA – een versoepelde inreisaanvraag voor bondgenoten van de VS die onder het Visa Waiver Program valt – maar de VS komt nu naar verluidt met strengere eisen om het land te mogen betreden. Anonieme bronnen tipten The Wall Street Journal over nieuwe regelgeving in verband met terroristische dreiging. De nieuwe regelgeving moet het voor de douane mogelijk maken om toeristen hun telefoon, social-mediawachtwoorden en financiële gegevens af te laten staan. Waarom in godsnaam? Op deze manier kan de douane checken met wie je contact hebt gehad en wat je allemaal uitspookt online. Dit geldt voor álle landen, dus ook voor bondgenoten als Nederland.



Gene Hamilton, adviseur van de minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly, licht toe: ‘Als er ook maar enige twijfel bestaat over de intenties van een persoon reizend naar de VS, dan zullen ze moeten bewijzen – ons volledig moeten overtuigen – dat ze voor legitieme reden naar de VS komen.’ Soortgelijke voorstellen konden eerder op felle kritiek rekenen van mensen- en burgerrechtenorganisaties: ‘Dit voorstel stelt douaneambtenaren in staat om de privacy van mensen te schenden door jaren van privé e-mails, sms’jes en berichten te onderzoeken,’ aldus een tegenstander.



Mediarapporten suggereren dat de eerdere twee wetten voor een inreisverbod het toerisme al hebben geschaad en dit kan zomaar de volgende klap zijn. Wat zou jij doen? Zou jij je gegevens afstaan om de VS binnen te mogen?