De leukste gratis activiteiten in 10 Europese steden image
Aniyar46

De leukste gratis activiteiten in 10 Europese steden

We blijven het zeggen: citytrips hóéven niet duur te zijn. Niet als je weet waar je naar moet zoeken... Dit zijn de leukste gratis activiteiten in tien grote Europese steden. Toevoegingen? Laat het ons weten!



Livemuziek is aan de orde van de dag in de Ierse pubs in Dublin (Foto: William MurphyFlickr)



1. Barcelona



Normaal gesproken betaal je € 11 om het Picasso Museum in Barcelona binnen te komen, maar niet op elke derde zondag van de maand en op bepaalde feestdagen. En ook op zondagmiddag ná drie uur is het museum gratis te bezoeken. Houd echter wel rekening met de drukte. Uitgekeken op kunst? Ga dan voor een prachtig stadspanorama naar Bunkers del Carmel, een verlaten bunkerterrein aan de rand van de stad. 



2. Berlijn



Iedere zondagmiddag ben je in het Mauerpark in Berlijn aan het goede adres voor openlucht karaoke. Geen zorgen, je hóéft niet mee te doen. Je kunt ook gewoon plaatsnemen op de trappen van het openluchttheater. Toch liever cultuur snuiven? In het Künstlerhaus Bethanien, een oud ziekenhuis, vind je veel gratis tentoonstellingen. Tussen mei en september is er zelfs een openluchtbioscoop op de binnenplaats! 



3. Dublin



Hoewel je in iedere stad wel naar livemuziek kunt luisteren spant Dublin toch wel de kroon. Met name in het weekend moet je je best doen om een pub te vinden zónder livemuziek. Vermijd dan wel het enorm drukke Temple Bar-district. Loop liever de locals achterna naar bijvoorbeeld Camden Street. 





Het National history museum van binnen (Foto: Boris DzhingarovFlickr)



4. Londen



Als je van musea, natuur en geschiedenis houdt zit je hier op de goede plek. Het Natural Museum of History in Londen is namelijk helemaal gratis! Vooral de dinosaurus-expositie is de moeite waard. Vermijd feestdagen, want dan sta je geheid een paar uur in de rij te wachten. Ook de moeite waard: London Riviera, een jaarlijks zomerfestival met pop-up bars, bioscopen en livemuziek.



5. Madrid



Een stukje Egypte in Spanje... Vanaf de Tempel van Debod, een Egyptisch geschenk aan Spanje, heb je een prachtig uitzicht over de stad en op de kathedraal van Madrid. Er wordt ook wel gezegd dat dit de beste plek van Madrid is om de zonsondergang te bekijken. Bovendien is de tempel ’s avonds prachtig verlicht. De openingstijden verschillen per seizoen. Ook een leuke tip: in het oude atrium van het Atocha treinstation ligt een tropische tuin verborgen. Inclusief schildpaddenvijfer!



6. Boedapest



Voor het mooiste uitzicht over de Hongaarse hoofdstad laat je de drukbezochte heuvel met de Citadel links liggen en zet je koers naar het Boeda-gebergte aan de rand van de stad. Er lopen een aantal prachtige wandelpaden omhoog. Het uitzicht zal je vast bekend voor komen van de panoramafoto's die je al kent van Boedapest





Het uitzicht vanaf de toren van het Christiansborg paleis (Foto: Reisreporter EvelineVanPutten)



7. Liverpool



In Sefton Park vind je volgens locals een aantal van de beste gratis evenementen van heel Engeland. Een van de leukste: het Afrikaanse festival Africa Oye in juni. Voor een heerlijke gratis maaltijd in Liverpool ga je naar The Peacock, een klein café in het centrum van de stad, waar je in de zomer op vrijdag samen met de locals kunt aanschuiven voor een gratis barbecue. De rest van het jaar serveren ze op vrijdag een gratis, typisch Britse maaltijd.



8. Milaan



Bij Milaan denk je eigenlijk meteen aan shoppen. Maar er is zoveel méér! Het 14e-eeuwse Castello Sforzesco bijvoorbeeld, dat momenteel wordt gebruikt voor tentoonstellingen die gratis bij te wonen zijn. Het naastgelegen museum is niet noemenswaardig en kan dus worden overgeslagen. De binnenplaats leent zich goed voor een picknick.  



9. Kopenhagen



De toren van het Christiansborg paleis mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je citytrip naar Kopenhagen. Met zijn 106 meter is het het hoogste uitkijkpunt van de stad. De toren is gratis te bezoeken en gesloten op maandag. 



10. Riga



Er staan veel mooie kerken in Riga, maar de Sint Petruskerk is wat ons betreft de mooiste. Voor een gratis uitzicht over de stad neem je de lift naar het uitkijkpunt op 71 meter hoogte.