Bizar! De opmerkelijkste natuurfenomen van 2016 image
Bob

Bizar! De opmerkelijkste natuurfenomen van 2016

Afgelopen jaar had de natuur wederom bijzondere verrassingen in petto, van een deken van spinnenwebben tot een kokendhete rivier. Dit waren de meest zeldzame natuurfenomenen van de laatste tijd.Het mysterie van het krakend geluid van het noorderlicht (Foto: Reisreporter michael-kimmy)Krakend geluid van het noorderlichtJe staat met open mond het prachtige noorderlicht te aanschouwen als je plotseling geritsel en gekraak hoort. Staat er iemand achter je?! Nee hoor, het is het licht. Finse wetenschappers kwamen er na lange tijd achter wat de oorzaak is van het geluid: de inversielaag, een laag in de atmosfeer waarin de temperatuur juist stijgt op grote hoogte. Zodra deze atmosferische laag in aanraking komt met de koude poollucht hoor je gekraak.Kokende rivier in de AmazoneJarenlang dachten wetenschappers dat het een mythe was, maar het is toch echt waar. Midden in de Peruaanse Amazone stroomt een negen kilometer lange rivier met kokend heet water. Het water kookt als gevolg van geothermische hitte, een natuurlijk proces waarbij energie ontstaat door het verschil van temperatuur tussen het aardoppervlak en de warmwaterbronnen diep in de aarde.

De zon gaat prachtig onder boven de een van de vele rivieren in het Amazonegebied (Foto: Reisreporter omeLou)Tasmaans dorp bedekt in spinnenzijdeIn Tasmanië werd vorig jaar een klein dorpje bedolven onder een laag spinnenzijde. Het verschijnsel heet ballooning, een tafereel waarbij kleine, zwarte spinnetjes hoog in de bomen klimmen en zich vervolgens mee laten voeren met de wind.Mysterieuze heuvels in Colombia en VenezuelaIn de tropische wetlands van Venezuela en Colombia troffen onderzoekers talloze torens, genaamd surales, aan. Wat blijkt? De heuvels zijn gevormd door aardwormenpoep. Omdat de wormen altijd op dezelfde plek blijven én er hun behoefte doen hoopten de hopen zich op. Sommigen zijn zelfs groter dan een volwassen mens. 

Reisreporter monkie)De poel des doods van MexicoOp de bodem van de Golf van Mexico vind je een heuse ‘poel des doods’. De poel heeft zó’n extreem hoog zoutgehalte dat elk organisme die erin belandt ten dode opgeschreven is. De ontdekkers maakten een onderwatervideo waarin de dode dieren, voornamelijk krabben, op de bodem te zien zijn.