Droom weg bij deze felblauwe meren en baaien image
Bob

Droom weg bij deze felblauwe meren en baaien

Wat is het toch aan de kleur blauw in water, van azuur tot donker, dat ons reizigers zo aantrekt? Is het de associatie met verre oorden? In dat geval weten wij zeker dat deze zes meren en baaien je in vervoering zullen brengen.Heldere lucht en helder water bij Aitutaki op de Cookeilanden (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)Aitutaki, CookeilandenWie wil hier nou géén duik nemen? In de heldere, turkuoise baai van Aitutaki, een van de Cookeilanden, zwem of snorkel je ongestoord tussen de felgekleurde clownvissen. Neem wat broodkruimels mee en ze eten zo uit je hand!  

De geschiedenis achter Peyto Lake in Canada is minder kleurrijk (Foto: Columbus Reisreporter Oswald)Peyto Lake, CanadaDe lichte, turquoise kleur van dit meer in Alberta, Canada is prachtig. Het verhaal erachter is iets minder kleurrijk. De Peyto gletsjer zorgt ervoor dat miljoenen minuscule rotsdeeltjes in het water verdwijnen, die in samenspel met de zon deze kleur veroorzaken. Die rotsdeeltjes komen in het meer doordat de gletsjer aan het afbrokkelen is. Zo’n zeventig procent van de oorspronkelijke omvang is inmiddels verloren gegaan. Op den duur zal de gletsjer aan de Icefields Parkway misschien wel helemaal verdwijnen. Maar voor nu kunnen we nog van dit fantastische natuurverschijnsel genieten

Heerlijk dobberen op het water bij Coron eiland op de Filipijnen (Foto: Columbus Reisreporter janssenc)Coron, FilipijnenHet diepheldere water bij Coron-eiland in de Filipijnen is prachtig om te zien. In een bootje op het water lijkt het net alsof je op een doorzichtig wolkje zweeft.

Het gigantische Crater Lake in Oregon (Foto: Columbus Reisreporter dianethone)Crater Lake, OregonMet een kleine zeshonderd meter is het Crater Lake in Oregon het diepste meer van de Verenigde Staten. Het kristalheldere meer is ontstaan in een vulkaan en heeft geen enkele aansluiting met een andere rivier of waterstroom. Omdat er geen vervuiling voorkomt in het meer behoort Crater Lake tot de puurste wateren van de V.S.

Het Five Flower Lake in China is kraakhelder (Foto: Columbus Reisreporter sgtravel)Five Flower Lake, ChinaHet Five Flower Lake is een van de vele meren die het Jiuzhaigou National Park rijk is. Het water is zó helder dat je de bodem, bezaaid met afgebroken takken en boomstammen, haarscherp kunt zien.  

Je gelooft je ogen niet, Lake Pukaki in Nieuw-Zeeland (Foto: Columbus Reisreporter Diana)Lake Pukaki, Nieuw-ZeelandHet 53 kilometer lange Lake Pukaki op het Zuidereiland doet vanwege de onwerkelijke kleur haast nep aan. Zeker als de zon erop schijnt. Toch is het geen optische illusie. Het water dank haar kleur aan fijngemalen rotsdeeltjes.