Daan Nieber: ‘Ik heb een half uur gedacht dat mijn taxipassagier 111 was!’ image
Lkoedam

Daan Nieber: ‘Ik heb een half uur gedacht dat mijn taxipassagier 111 was!’

In het KRO-NCRV reisprogramma Van A Naar B reisde presentator Daan Nieber in een taxi van Sint Petersburg naar Nederland. We vroegen ons af hoe het is om als taxichauffeur door het leven te gaan.Daan Nieber en Katja Schuurman, de presentatoren van Van A Naar B (Foto: KRO-NCRV)Wat is het voor een programma?‘In van A Naar B reisde ik samen met Katja Schuurman in zes etappes van Rusland naar Nederland. In een taxi. We boden de locals gratis ritjes aan en voor elke kilometer die we reden kregen we van het programma 25 cent. Daar moesten we benzine, eten en overnachtingen van betalen. Op onze route lagen Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland.’Wat kun je ons nog meer vertellen over de route?‘Ik vond het écht fantastisch! Deze route is qua landschap heel mooi. Het is historisch gezien ook erg interessant want er is natuurlijk veel gebeurd. Het zijn communistische landen die onafhankelijk zijn geworden. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, cultuur of geschiedenis, dan kom je daar enorm aan je trekken. Door de vele grenzen op een relatief klein oppervlak ontstaat bovendien een culturele diversiteit en maak je erg veel verschillende culturen en mensen mee.’

Volle bak in de taxi van Daan (Foto: KRO-NCRV)Wat is je het meest bijgebleven?‘Het leuke van reizen in een taxi is dat je de locals te spreken krijgt. Je zit naast elkaar, je kijkt elkaar niet aan. Je rijdt. Er zijn wel stiltes, maar geen pijnlijke stiltes. Mensen willen snel dingen vertellen dus je krijgt hele persoonlijke verhalen. Bij mij in de taxi was er wel eens sprake van een taalbarrière en moest ik me zien te redden met handen en voeten. Zo had ik een hele oude dame in de taxi, met zo’n typische bontjas, en ik probeerde haar te vragen hoe oud ze was. Ze schreef een geboortejaar op en ik dacht: Heh, maar dan is deze dame 111 jaar! Ik heb een half uur lang gedacht dat ze 111 was, maar toen bleek dat ze het over de kerk had waar we langs reden…’De laatste aflevering werd uitgezonden op 6 januari. Maar geen zorgen, de zes afleveringen kunnen online worden teruggekeken, npo.nl.

De taxi's in Moskou zijn niet te missen (Foto: Semih Hazar)Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Daan? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017, die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. Zo doet Daan een boekje open over carpoolen en vooroordelen over Rusland. Voor nog meer inspiratie over dit immense land lees je onze reportages in edities 27, 31, en 37, shop.columbusmagazine.nl.