7 bizarre vliegtuigfeiten. Wedden dat jij ze niet weet? image 7 bizarre vliegtuigfeiten. Wedden dat jij ze niet weet? image 7 bizarre vliegtuigfeiten. Wedden dat jij ze niet weet? image

7 bizarre vliegtuigfeiten. Wedden dat jij ze niet weet?

Vliegtuigen, we stappen blindelings in en gaan er maar vanuit dat ze ons veilig afzetten op onze eindbestemming. Maar hoeveel weten we er nu eigenlijk van? Wist jij bijvoorbeeld dat er in vliegtuigramen piepkleine gaatjes zitten die de lucht aan boord reguleren? Dit en meer bizarre weetjes lees je hier!

1. Gaatje in het raam

Wees gerust, dat kleine gaatje in het raam bij je vliegtuigstoel hóórt daar te zitten. Het zorgt ervoor dat de druk goed gereguleerd wordt in het vliegtuig.

2.  Blikseminslagen

Door hevig onweer vliegen is geen pretje. Maar zorgen maken hoeft niet. Een blikseminslag doet het vliegtuig geen kwaad. Immers, de buitenkant slaat de inslag af waardoor passagiers niks merken. Uit onderzoek bleek dat elk vliegtuig op z'n minst één keer per jaar door de bliksem wordt getroffen. 

3. Verkeerd instappen

Als we je vragen naar de reguliere manier van instappen, antwoord je waarschijnlijk met: ‘Businessclass eerst, dan de mensen die achterin een stoel hebben, gevolgd door de passagiers voorin.’ Deze manier van boarden is echter helemaal niet zo efficiënt. Sterker nog, het proces zou sneller verlopen als alle passagiers tegelijkertijd mochten instappen en hun eigen stoel zochten. Voor de goede orde houden maatschappijen toch maar vast aan de huidige manier.

  Weet jij waarom vliegtuigeten flauw smaakt? (Foto: Robyn Lee, flickr.com)
 

4. Vliegtuigeten

Om nu te zeggen dat vliegtuigeten echt lekker is... Nee. Meestal smaakt het flauw en ziet het er een beetje zompig uit. Het gebrek aan smaak heeft echter niks te maken met de kwaliteit van het eten. Het ligt aan de omgeving! Vanwege de luidruchtigheid in de ruimte - meer dan 85 decibel - verdampt de smaak van het eten. Dat, in combinatie met de droge lucht, zorgt ervoor dat je niet optimaal kunt genieten van je kostje.  

5. Klimaatverandering 

De gevolgen van de opwarming van de aarde merken we allemaal. Maar wist je dat ook vliegtuigen hinder ondervinden van deze veranderingen? Dat heeft te maken met een verhoging van de koolmonoxide in de atmosfeer. Hierdoor wordt de verhouding tussen winden die ontstaan door de temperatuur rond de polen en tropische temperaturen verstoord. Iets wat piloten aanduiden met clear air-turbulentie, heviger wordende windstromen.  

6. Kleinere stoelen 

Vliegtuigstoelen krimpen, zo analyseerde een onderzoeker in 2014. Sinds 1990 is de gemiddelde zitting zo’n tweeëneenhalf tot ruim twaalf centimeter smaller geworden. Ondertussen is de capaciteit met ruim zeventien procent toegenomen. 

7. Vliegen op afval

Vliegen met benzine gemaakt van afval - mest en boerderijafval om precies te zijn. In de toekomst moet het mogelijk worden. Experimenten zijn volop aan de gang. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat het eerste, op afval aangedreven vliegtuig de lucht ingaat.

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "7 bizarre vliegtuigfeiten. Wedden dat jij ze niet weet?"

 • profile image comment
  Door Epje • geplaatst op 21 Jan 2017 | 20:15:13

  Kleinere stoelen maar de mensen worden steeds dikker.

 • profile image comment
  Door AnjoZilstra • geplaatst op 18 Jan 2017 | 13:11:20

  Bliksem inslag kan geen kwaad. Fijn, wij stonden op Schiphol te wachten, op het vliegtuig van de KLM dat 's-avonds om/rond 21.00 uur vertrekt naar Denpasar. Uren gewacht. We gingen vijf a zes/zeven uur pas later weg. Geprobeerd via de officiële weg nog wat geld terug te krijgen, van de tien dagen dat we zouden gaan is een stuk vakantie weg. Later nog via onze rechtsbijstand geprobeerd, is helaas allemaal niet gelukt, omdat de KLM het voor elkaar kreeg, zelfs bij de hoogste beschikker, dat het toestel schade had opgelopen door blikseminslag bij Thailand op de retour weg vanaf Bali, richting Nederland, dat was volgens hun het vliegtuig dat gelijk weer terug moest naar Bali. We hadden gereserveerde plaatsen, economy comfort, dus flink voor betaald, maar werden als vee ergens neergezet en had niet het lef daar wat van te zeggen. Vreselijk chagrijnige stewardess. We en dat dachten we altijd al, zijn dus gewoon belazerd door de KLM. Koninklijk, maar niet voor de vakantieganger, die er flink geld in gestoken heeft.

 • profile image comment
  Door joene86 • geplaatst op 18 Jan 2017 | 12:30:40

  Feit 4 is klinkklare onzin! Smaak verdampt niet door geluid. Wel verandert de smaak door geluid, maar dat komt omdat je zintuigen veranderen in een vliegtuig. Daarnaast zijn de droge lucht en de weg die het eten naar het vliegtuig aflegt (koken, afkoelen, transport en opwarmen in het vliegtuig) een reden.