Toegang Galápagos ingeperkt image
Stijntehennepe

Toegang Galápagos ingeperkt

De toegang tot de Galápagoseilanden voor de kust van Ecuador gaat flink ingeperkt worden, aldus de Ecuadoriaanse president Rafael Correa. Volgens de staatsman worden de beroemde eilanden ‘geteisterd door gevaar’. Toeristen én de bewoners zelf zouden de inheemse flora en fauna verstoren. De president heeft dan ook een decreet de deur uitgedaan die de toegang tot de eilanden enorm beperkt.

Correa wil een volkstelling laten houden, de vestiging van nieuwe inwoners tegengaan en het toerisme en luchtverkeer naar de Galápagoseilanden indammen. Deze eilanden, ten westen van Zuid-Amerika, zijn een nationaal park van Ecuador. De eilanden zijn geologisch gezien erg jong: enkele miljoenen jaren. Er komen veel unieke dieren en planten voor, die per eiland vaak enigszins verschillende soorten hebben gevormd. Charles Darwin bracht er enkele weken door voor onderzoek naar deze flora en fauna. Mede op basis hiervan ontwikkelde hij zijn beroemde evolutietheorie.


De laatste tijd zien we een trend: steeds meer landen geven slechts een beperkt aantal toeristen toegang tot toeristische natuurgebieden. Ook bij Machu Picchu (Peru) was dat eerder al het geval.