Blijf weg uit Zimbabwe image
Jan-Petra

Blijf weg uit Zimbabwe

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen geen enkele reis naar Zimbabwe te maken nu de presidentsverkiezingen het land toch doorgaan. De veiligheidssituatie is te onvoorspelbaar en kan zonder waarschuwing snel verslechteren.

Het reisadvies is gisteren door het ministerie aangepast. In het advies staat dat het beter is om donkere en afgelegen plekken te mijden. Ook is er veel politiecontrole en kunnen plotseling politiecharges worden uitgevoerd. In Harare en Bulawayo komen al dan niet gewelddadige berovingen voor. De situatie in volksbuurten in het hele land is explosief en er kan zomaar oproer ontstaan. Als dat gebeurt moeten reizigers zich spoedig uit de voeten maken, zo valt te lezen. In verband met landbezettingen ontraadt het ministerie ook elk bezoek aan commerciële boerenbedrijven

Reizen ontraden
'Alle reizen naar en in Zimbabwe worden ontraden. Reizigers die desondanks toch naar Zimbabwe reizen, wordt geadviseerd om de Nederlandse ambassade te Harare in te lichten over hun verblijf in Zimbabwe, de berichtgeving in de media te blijven volgen en een laag profiel aan te houden.', luidt het advies.

Onrustig
Het is in Zimbabwe al tijden onrustig door de presidentsverkiezingen. Vandaag vind de tweede stemronde plaats. Volgens persbureau AFP is het in de hoofdstad Harare rustig bij een stembureau in het centrum. 'Er zijn negen mensen. Bij de eerste ronde van de verkiezingen stonden hier honderden mensen in de rij', aldus het persbureau.

Schandelijke vernedering
De staatsmedia zeggen al dagen dat de opkomst voor deze stemronde 'massaal' zal zijn. De belangrijkste oppositieleider Morgan Tsvangirai zei donderdag dat het leger veel mensen zal dwingen hun stem uit te brengen. Zijn partij, de MDC, boycot de verkiezingen die door Tsvangirai een 'schandelijke vernedering' genoemd worden.

Golf van geweld
De tweede ronde van de presidentsverkiezingen zal vrijwel zeker door de huidige president Robert Mugabe gewonnen gaan worden. Tsvangirai trok zich eerder terug uit de strijd, nadat een golf van geweld het door wanbeleid geruïneerde land overspoelde.

Klik hier voor het actuele reisadvies van Zimbabwe.