Dodelijke teek in Turkije image
Jan-Petra

Dodelijke teek in Turkije

Turkije is in de ban van een dodelijk virus dat wordt overgedragen door teken. Dit jaar zijn al meer dan twintig mensen overleden na een tekenbeet, zo maakte het Centrum voor Infectieziekten in Istanboel afgelopen week bekend.

De dodelijke teken zijn van het geslacht Hyalomma en verspreiden de Krim-Congokoorts, een ziekte die inwendige bloedingen veroorzaakt. Als er niet op tijd wordt ingegrepen dan kan dat fatale gevolgen hebben.

Meer slachtoffers
De naam Krim-Congo is ontleend aan de plaatsen waar deze ziekte voor het eerst werd ontdekt. In 1944 werden Sovjetsoldaten op de Krim getroffen door deze ziekte. In de jaren vijftig werd de kwaal ook ontdekt in Belgisch Kongo. In 2002 dook de teek voor het eerst op in Turkije. Sindsdien heeft de teek al zo'n 114 slachtoffers gemaakt. Het gros daarvan is herder of boer, zo verklaart het infectiecentrum. De teek komt vooral voor in Midden- en Oost-Turkije, maar het verspreidingsgebeid wordt steeds groter. Het diertje is nog niet gesignaleerd in de toeristische gebieden in het westen en zuiden van het land.

Verwachting
De verwachting is dat het aantal tekenbeten de komende tijd zal toenemen. Door het warme weer zullen teken actiever worden en mensen meer buitenactiviteiten ondernemen. Voor reizigers naar Turkije is tekenbeetpreventie essentieel. De website Travel Alert geeft de volgende tips:

· Blijf op de paden en vermijd hoog gras en struikgewas.
· Draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen), bij voorkeur lichtgekleurd.
· Zet (vooral kinderen) een pet op. Hoewel teken zich laag bij de grond ophouden (tot ca. 1,5 meter) kunnen ze op het hoofd vallen.
· De onbedekte huid, broek en sokken kunnen ingesmeerd of bespoten worden met producten die 30 procent DEET bevatten.
· Kampeer niet aan de bosrand of langs de omzoming van een camping.
· Impregneer kleding eventueel met permetrine.
· Controleer uzelf dagelijks op teken(beten) en/of laat dit door een ander doen.
· Verwijder teken zo snel mogelijk met behulp van een tekentang of puntpincet.
· Mensen die zijn blootgesteld aan teken en symptomen ontwikkelen zoals koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken of diarree moeten medische hulp inschakelen.