7 natuurlijke zwembaden om die verfrissende duik in te nemen image
Bob

7 natuurlijke zwembaden om die verfrissende duik in te nemen

Zin om op reis in lekker koel water te plonsen, maar wil je drukke zwembaden vermijden? Zoek buiten de gebaande paden. Columbus-hoofdredactrice Louise ten Have onthult haar favoriete natuurlijke zwembaden waar jij die heerlijke duik kunt nemen!

1. Blue Waterfall, Sumba, Indonesië





De Blue Waterfall op Sumba wordt geflankeerd door 75 meter hoge rotsen. (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)



De Blue Waterfall, ook wel bekend als Matayangu, is een van de vele watervallen die Sumba rijk is. Als je daar bent, dan heb je hem waarschijnlijk, net als wij toen, helemaal voor jezelf. Je kunt er heerlijk zwemmen en zonnen als je op het juiste moment gaat. Dat is zo vroeg mogelijk in de ochtend; later op de dag blokkeren de hoge rotsen hier de zon. De anderhalf uur lange hike naar de waterval kun je alleen doen in de droge tijd. In het regenseizoen stort het water ook vanaf de top van de rotsen in de lagune en is deze plek één grote waterval — zo veel natuurgeweld maakt een bezoek onmogelijk. Spring in het water, neem een douche achter de rotsen en ga op het droge lekker picknicken.



2. Danau Weekuri, Sumba, Indonesië





De lagune Danau Weekuri op Sumba staat in verbinding met open zee. (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)



De lagune Danau Weekuri heeft een directe verbinding met de zee. Het water, waarin het heerlijk zwemmen is, wordt omsloten door scherpe kalksteenformaties. Informeer van tevoren naar de getijden, want als je op het verkeerde moment komt, staat het meer droog. Ga je hier doordeweeks heen, dan heb je de lagune helemaal voor jezelf. Wil je wat meer contact krijgen met de locals? Dan moet je een bezoekje aan het meer in het weekend plannen.



3. Riri Blue Hole, Espiritu Santo, Vanuatu





Het opstappunt van de heldere Riri-rivier op het eiland Santo.  (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)



Een van de grootste troeven van het eiland Santo zijn jungleriviertjes zoals de Riri, die door de kalkstenen ondergrond en het kraakheldere water azuurkleurig zijn. Hier peddel je samen met een gids in een outrigger (een kano met een drijver aan de zijkant) of zwem je samen met de vissen in het kobaltblauwe, drinkbare water dat uit een ondergrondse bron komt.



4. Aitutaki, Cookeilanden





De lagune van Aitutaki ziet er haast te mooi uit om waar te zijn.  (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)



Hoe kun je nou geen duik willen nemen in deze prachtige turkooizen lagune? In de baai van Aitutaki zwem of snorkel je ongestoord tussen de clownvissen. Neem wat broodkruimels mee en laat de vissen uit je hand eten. Een peddeltocht naar een van de vijftien bountyeilandjes is ook zeer aan te raden.



5. Rarotonga, Cookeilanden





Ook bij het hoofdeiland van de Cookeilanden vind je een prachtige lagune.  (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)



De lagune van het hoofdeiland van de Cookeilanden is misschien niet zo spectaculair als die van Aitutaki. Maar hij is net wel zo turkoois en ook hier bij Rarotonga kun je heerlijk zwemmen, snorkelen en kajakken.  



6. Coron-eiland, Palawan, Fillipijnen





Zwemmen, kanoën of snorkelen, het kan allemaal in deze prachtige baai op Coron. (Foto:Louise Ten Have © Columbus Travel)



Coron heeft veel azuurkleurige baaien. Perfect om een verfrissende duik in te nemen dus. Op verschillende idyllische plekken hebben inheemse Tagbanua-families pal tegen de zwarte kalksteenrotsen hun hutten gebouwd. De scherpe rotsen worden onderbroken door de meest prachtige bountystranden: een ideale plek om te gaan snorkelen.



7. Tat Kuang Si, Luang Prapang, Laos





De Tat Kuang Si-watervallen: spring er via een touw in of neem een verfrissende duik.  (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)



De Tat Kuang Si-watervallen ten zuiden van de stad Luang Prapang zijn ondanks de drukte een must-do. Als het warm is, kun je de mazzel hebben monniken of novices (monniken in opleiding) via een touw in het water te zien springen. Spring er zelf ook lekker in!