Natuurfenomenen die je gezien moet hebben image
Bob

Natuurfenomenen die je gezien moet hebben

De natuur kent prachtige verschijnselen. Iets simpels als de zonsopgang is al adembenemend. Maar natuurlijk heeft Moeder Aarde nog veel meer bijzondere fenomenen voor ons in petto. Ken jij deze al?

1. Zonsverduistering





(Foto: Columbus Reisreporter J.A. de Roo)



Als de maan voor de zon schuift en hem gedeeltelijk of helemaal afdekt, hebben we een zonsverduistering. Om de paar jaar komt dit fenomeen ergens ter wereld voor. Helaas is de volgende volledige zonsverduistering in Nederland pas op 7 oktober 2135. Reden genoeg om naar een andere plek te reizen en de verduistering daar te bekijken! Bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, waar de volgende zonsverduistering op 21 augustus 2017 plaatsvindt. 



2. Geisers





(Foto: Columbus Reisreporter antwan)



Stoom en heet water dat met een enorme kracht de lucht in wordt gespoten; het lijkt wel een buitenaards verschijnsel. Maar het gebeurt gewoon op onze aarde. Geisers worden wel steeds zeldzamer. Ze kunnen snel inactief worden door aardbevingen of door menselijke activiteiten. Er zijn nu nog slechts zes grote geisergebieden. Het Yellowstone National Park in de staat Wyoming is het bekendste. Verder kun je in IJsland en Chili ook veel geisers bekijken.



3. Noorderlicht





(Foto: Columbus Reisreporter DianaJansen)



Kleurrijke lichtstralen die in de lucht lijken te dansen, dat is het noorderlicht. Wil je dit eens met eigen ogen zien? Ga dan naar IJsland. Door de schone lucht is het noorderlicht daar duidelijk zichtbaar. Ook in een van de Scandinavische landen maak je veel kans.



4. Tornado’s





(Foto: Lauri Väin, Flickr)



In een centraal deel van de Verenigde Staten, de Tornado Alley, komen elk jaar meer dan duizend tornado’s voor. Gevaarlijk om alleen te trotseren, maar met een ervaren tornadospotter krijg je de kans om ze van dichtbij te bekijken. April, mei en juni zijn de beste maanden hiervoor.



5. Actieve vulkanen





(Foto: Columbus Reisreporter haroldtravel)



Op onze aarde vind je meer dan 1500 vulkanen, waarvan ongeveer 600 actieve. Het is een prachtige ervaring om zo’n actieve vulkaan te bezoeken, maar het kan uiteraard ook gevaarlijk  zijn. Op sommige plekken kun je op een veilige manier dichtbij komen, zoals in Hawaii, IJsland en de Danakil woestijn in Ethiopië. 



6. Poolnacht





(Foto: Mariusz Kluzniak, Flickr)



Een etmaal lang donker, dat is de poolnacht. Ten noorden van de noordpoolcirkel of ten zuiden van de zuidpoolcirkel is de zon 24 uur lang niet te zien. Tijdens de poolnacht heb je wel een grote kans om het prachtige noorderlicht goed waar te nemen.



7. Door to Hell in Derweze, Turkmenistan





(Foto: Columbus Reisreporter Bowral)



Toen hier het plafond van een ondergronds gasveld instortte, kwamen er giftige gassen vrij. Om te voorkomen dat het gas zich verspreidde, hebben geologen het veld in Turkmenistan in brand gestoken. Dat is inmiddels 45 jaar geleden en het veld, met een diameter van 69 meter en een diepte van 30 meter, brandt nog steeds.



8. Zingend zand





(Foto: Columbus Reisreporter RVerbeek131)



Zodra het begint te waaien, beginnen sommige zandduinen te zingen. Om onbekende reden, maar waarschijnlijk komt het doordat miljoenen zandkorrels tegen elkaar aanbotsen en zo geluid produceren. Het is in ieder geval een bijzonder verschijnsel. Je kunt het zelf horen in Death Valley, in Mingsha bij Dunhuang in China en in de duinen bij de Liwa Oase in de Verenigde Arabische Emiraten.



9. Bloemen in de woestijn





(Foto: El Ojo Etnográfico, Flickr)



Heel bijzonder, als er in een droge woestijn opeens bloemen groeien. Met voldoende neerslag komen de zaadjes van de planten massaal tot leven. In Death Valley gebeurt dit meestal vanaf april tot juni. Ook in de Atacamawoestijn in Chili kun je de bloemen bewonderen. Dan moet je wel op het goede moment komen; de bloemen komen maar één keer in de vijf jaar uit de grond.



10. Vuurvliegjes





(Foto: Rodd Lucier, Flickr)



’s Nachts komen duizenden vuurvliegjes, of glimwormen, tot leven in verschillende landen in Zuidoost-Azië. Prachtig om te zien. Je kerstgevoel komt helemaal naar boven; de vuurvliegjes lijken net duizenden kerstlichtjes die in de bomen hangen.