Vluchtvertraging? Je hebt recht op vergoeding image
Lkoedam

Vluchtvertraging? Je hebt recht op vergoeding

Weet jij wanneer je recht hebt op een vergoeding bij vluchtvertraging? Je komt vol enthousiasme aan op de luchthaven. Op het moment dat je in de vertrekhal op het grote bord kijkt, zie je dat je vlucht met drie uur vertraagd is. Heb je op dat moment recht op een vergoeding voor je tijdsverlies? In Europa zijn jouw rechten als vliegtuigpassagier vastgelegd in Verordening 261/2004. Hoe werkt dit precies? Wij leggen het je graag uit!



Is je vlucht vertraagd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. (Foto: EUclaim)



Als je een vertraging van meer dan drie uur hebt, kun je geld terug krijgen voor het tijdsverlies. De vergoeding is een fijne pleister voor het wachten. Je kunt het geld mooi gebruiken voor je volgende vakantie! Maar wanneer krijg je nou precies geld terug van de luchtvaartmaatschappij en wat moet je dan precies doen?



Dit zijn jouw rechten bij vertraging



De rechten van Europese vliegtuigpassagiers worden beschermd doormiddel van EU Verordening 261/2004. Op een beroep te kunnen doen op de Verordening is het van belang dat je vliegt vanaf een EU-land of dat je vliegt met een Europese vliegtuigmaatschappij. Op het moment dat je problemen heb met je vlucht, heb je in de volgende situaties recht op een vergoeding:

•    als je met meer dan drie uur vertraging bent aangekomen op je eindbestemming

•    als je vlucht is geannuleerd

•    als je jouw aansluiting hebt gemist en je met meer dan drie uur vertraging

aankomt op je eindbestemming



Twijfel je of je over je rechten? Je kunt dit bij EUclaim altijd gratis controleren. Op basis van jouw vluchtgegevens ontvang je een gratis advies op maat.



De hoogte van de vergoeding



Het bedrag dat de vliegtuigmaatschappij aan jou moet uitbetalen, wordt bepaald door de afstand van jouw vlucht. Het kan zijn dat de vliegtuigmaatschappij je op de luchthaven vouchers aanbiedt als alternatief voor de vergoeding. Je kunt de vouchers beter niet aannemen, omdat je dan afstand doet van je recht van de wettelijke vergoeding. Het nadeel van vouchers is dat het ze vaak beperkt houdbaar zijn en natuurlijk alleen inzetbaar zijn bij de betreffende vliegtuigmaatschappij.



Vluchtbestemming binnen de EU



€ 250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 kilometer

€ 500 vergoeding bij een vlucht van meer dan 1500 kilometer



Vluchtbestemming buiten de EU



€ 250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 kilometer

€ 400 vergoeding bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 kilometer

€ 600 vergoeding bij een vlucht van meer dan 3500 kilometer



Bij een vlucht met een afstand van 3500 kilometer of meer en een vertraging tussen de drie en vier uur, heb je volgens het Sturgeon arrest recht op 50% van de vergoeding



Uitzonderingen



Het kan natuurlijk voorkomen dat de vliegtuigmaatschappij geen invloed heeft op de opgelopen vertraging. Op dat moment heb je géén recht op een vergoeding. Je kunt hierbij denken aan slechte weersomstandigheden, maar ook stakingen van luchtverkeersleiders en terrorisme vallen onder de uitzonderingen.



Hoe krijg je waar je recht op hebt?



Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kun je altijd proberen of zij je kunnen helpen. Het is ook mogelijk om zelf een claim in te dienen bij de vliegtuigmaatschappij, maar dit kan soms een lang en moeizaam proces zijn. Als laatste kun je daarom ook terecht bij EUclaim. Je kunt op de website van EUclaim gratis advies opvragen om te kijken of jij recht hebt op een vergoeding. Op basis van no cure, no pay kunnen zij al het werk voor je uit handen nemen en gaan ze zelfs voor je naar de rechter. Je ontvangt waar je recht op hebt!





Deze Special wordt mede mogelijk gemaakt door: