De 12 mooiste lelijkste eendjes van de dierenwereld image
Marieke2802

De 12 mooiste lelijkste eendjes van de dierenwereld

De dierenwereld kent zoveel verschillende soorten, je kan het zo gek niet bedenken. Van de meest schattige, allervriendelijkste, super intrigerende tot de meest prachtige dieren. Er bestaan echter ook dieren die wat minder scoren op schoonheid, maar dat maakt ze niet minder interessant.

'De Maleisiërs noemen de neusapen met hun opvallend grote neuzen en dikke buiken 'orang belanda' (= Nederlander). Niet echt een compliment... ' (Foto: Columbus Reisreporter jeroenfritz)



1. De neusaap



De neusaap leeft op het Aziatische eiland Borneo. Met zijn lange opvallende neus is dit dier niet te missen.  De aap wordt geboren met een blauw gezicht en kleine neus. Naarmate het dier volwassen wordt, verandert de kleur in zijn gezicht en wordt zijn neus steeds groter. De populatie van de neusaap daalt drastisch, daarom staat hij tegenwoordig ook op de lijst van bedreigde diersoorten.



2. Het wrattenzwijn





Niet moeders mooiste, maar wel erg leuk om te zien (Foto: Columbus Reisreporter Mary54)



Het wrattenzwijn staat bekend om zijn brede, platte kop en harde snuit. Hij lijkt kaal, maar toch heeft het dier nog van wat dunne haren en dikke krullen op zijn rug. Het eet voornamelijk planten en gras en gebruikt zijn snuit om te graven naar wortels. Het dier kan lang overleven zonder water, maar als er water in de buurt is dan neemt hij graag een bad. Je zou het niet verwachten, maar het zwijn kan 48 km per uur rennen als het zich bedreigd voelt.



3. De Chinese gekuifde naakthond



De Chinese gekuifde naakthond is een haarloze hond die niet groter wordt dan 33 cm. Het dier ziet eruit als een lelijk speelgoedhondje. Opmerkelijk is dat deze hond nooit zin heeft om een wandeling te maken of te spelen. Toch heeft het dier meer capaciteiten dan je denkt, zo kan het gemakkelijk over hoge hindernissen springen en is het erg sociaal in een groep.



4. De roodkopgier



Roodkopgieren zijn net als alle gieren aaseters en indrukwekkend groot. (Foto: Columbus Reisreporter Dragonfly)



Het meest nare aan deze gier is zijn gelaatsuitdrukking. Als hij je aankijkt met zijn starre ogen, kale kop en gerimpelde hals doe je wel een stapje terug. Toch zijn de dieren erg sierlijk in de lucht en hebben ze een sterke reukzin om ‘verse lijken’ op te sporen. Vaak vliegt het dier laag bij de grond om de geur van dode dieren op te sporen.



5. De stermol



Uniek (Foto: gordonramsaysubmissions, Flickr)



De stermol leeft in Oost Canada en Noordoost Amerika. Deze mol is erg opvallend door zijn lelijke stervormige neus, een van de uniekste neuzen van het hele dierenrijk. De mol bevindt zich voornamelijk in het water, al komt het dier ook aan land om te zoeken naar eten en om een netwerk van tunnels te graven.



6. Het vingerdier



Ook dit dier hoort zeker thuis in het lijstje lelijkste dieren (Foto: Frank Vassen, Flickr)



Het vingerdier is alleen te vinden op Madagaskar en komt voornamelijk ’s nachts tot leven. Het dier heeft grote oren en grote oranjekleurige ronde ogen. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn botterige vingers met scherpe klauwen. Het dier gebruikt deze vooral om op boomschors te kunnen tikken en te zoeken naar holle ruimtes gevuld met larven.



7. De zeeduivel



De zeeduivel bevindt zich in het Atlantische kustgebied. Het dier heeft een gigantisch hoofd, razor-achtige tanden en kan zelfs een meter groot worden. Dit dier werd jarenlang om deze redenen gevreesd en absoluut niet gegeten. Uiteindelijk realiseerde een chef zich dat het uiterlijk niks hoefde te zeggen over de smaak van het dier.



8. Hoefijzerneuzen



Misschien maakt hun oorvormige kopje deze vleermuizen zo gevoelig voor geluiden.(Foto:  Flickr)



De hoefijzerneuzen zijn vleermuizen die zo’n 3,5 tot 11 cm groot zijn. Zij worden voornamelijk gevonden in streken met een tropisch of gematigd klimaat. Het uiterlijk van deze dieren lijkt meer op een oor dan een gezicht. 



9. De roodlippige vleermuisvis



Hoe zou de vis toch komen aan zijn bijna lippenstift roodkleurige lippen? (Foto: Vlad Karpinsky, Flickr)



De vreemde en zeldzame roodlippige vleermuisvis komt voornamelijk voor in de buurt van de Galapagoseilanden en in de buurt van Peru op een diepte van meer dan 30 meter. Wetenschappers beweren dat het dier felrode lippen heeft om het andere geslacht aan te trekken.



10. De blobvis





Wat een toetje (Foto: kinskarije, Flickr)



De blobvis valt in de categorie lelijkste dieren omdat het een gek geleiachtige lichaam heeft. De vis heeft geen skelet en geen echte spieren. Dit zorgt ervoor dat het dier kan blijven drijven. De vis leeft op een diepte van 1189 meter waar de druk ongeveer 118 keer meer is dan op zeeniveau



11. De koboldhaai



 

Brr (Foto: Museum Victoria, Wikipedia)



De koboldhaai zwemt in delen van de Noord-Atlantische Oceaan, Zuid-Afrika, Australië, Zuid-Amerika, westelijk Noord-Amerika en Zuid-Azië. Het is een zeldzame diepzeehaai waar weinig over bekend is. De wetenschappelijke naam (Mitsukurina owstoní) van het dier verwijst naar de mannen die de haai in 1989 ontdekten: Kakichi Mitsukuri en Alan Owston.



12.  De gordelmol



De gordelmol komt voor in Centraal-Argentinië, maar wordt zelden gezien. Bioloog Mariella Superina van Argentina’s National Scientific and Technical Research Council bestudeert het dier al 13 jaar maar heeft er nog nooit één in het wild gezien.